Rövidnadrágos forradalmat indítottak az izraeli diáklányok

Több izraeli iskolában csak a fiúknak megengedett a rövidnadrág viselése, a lányok még a legnagyobb hőségben sem hordhatják ezt a ruhadarabot. A diáklányok azonban most fellázadtak.

Izraelben a hét elejétől tértek vissza a diákok a karanténból az iskolákba, pont akkor, amikor éppen egy súlyos hőhullám sujtja az országot. Több diáklány Raanana városában úgy gondolta, hogy a 40 fokos hőségben rövidnadrágot húz, és abban megy majd iskolába, azonban hatalmasat tévedtek. Az iskolából ugyanis a dresszkódra hivatkozva hazaküldték őket átöltözni.

Másnap viszont már egy sokkal nagyobb csoportnyi diáklány érkezett rövidnadrágban, az iskola vezetőse pedig már a létszámuk és a nagy médiavisszhang miatt nem küldhette őket haza, ezért kénytelen volt beengedni a rövidgatyás lányokat a tantermekbe. A forradalmat viszont ekkor már nem lehelett megállítani, a rövidnadrágos tiltakozás más városok iskoláira is átterjedt.

Ma már több száz diáklány demonstrált rövidnadrágban az iskolák előtt Raanana, Modiin, Kfar Szaba és Gedera városokban. A rövidnadrágos lányokat ugyanis nem engedik be az iskolákba öltözékük miatt. A lányok azért vannak felháborodva, mert az ugyanolyan rövidnadrágot viselő fiúk beléphetnek az iskola területére. A diáklányok szerint ez diszkrimináció és szexizmus.

Némely iskolák azért engedni látszanak, Gederában például 150 rövidnadrágot viselő diáklány bemehetett tanulni, miután három órán keresztül várakoztak az iskola előtt. Ők győzelemként élték meg, hogy rövidnadrágban beléphettek az iskolába. A lányok a 12-es tévécsatornának azt nyilatkozták, hogy nem akarnak provokálni, csupán kényelmes öltözetben szeretnének tanulni.

A Ynet megkereste az izraeli oktatásügyi minisztériumot az üggyel kapcsolatban, ahonnét azt a választ kapták, hogy minden iskola maga szabhatja meg, hogy a tanulók milyen öltözékben léphetnek az intézmény területére. A minisztérium abbeli reményét fejezte ki, hogy az iskolák vezetői a lehető legjobb döntést fogják meghozni ebben a kérdésben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp