„Az ország egyik legsúlyosabb társadalmi járványa a családon belüli erőszak”

A koronavírus-járvány időszakában jelentősen megnőtt a nők elleni erőszak miatt indított ügyek száma Izraelben. Ezzel kapcsolatban tüntettek mintegy ezren Tel-Avivban. Magyarországon is sokkal több lett a segélyhívás a járvány idején.

Mintegy ezren tüntettek Tel-Avivban a nőkkel szembeni erőszak ellen. A Habima színház előtti téren tiltakozók hétfő esti akciójukkal kormányzati beavatkozást sürgettek a nők védelmében, miután év eleje óta tíz nő vesztette életét családon belüli erőszakban. Legutóbb ezen a hétvégén egy 22 éves nőt fojtott meg élettársa a Tel-Aviv melletti Ramat Ganban.

Graffitiket is festettek a falakra a városban, melyek a “nők megölésének ügyeivel foglalkozó miniszter” hiányára hívták fel a figyelmet, egyben utalva a vasárnap felesküdött, 35 tárcából álló kormány nagyságára, melyben korábbi miniszteri tárcák felosztásával kicsiny részfeladatok is miniszteri képviseletet kaptak az új kabinetben.

“Az ország egyik legsúlyosabb társadalmi járványa a családon belüli erőszak. Ez a járvány több százezer családot érint, de miközben kormányt állítottak össze és tárcákat osztottak fel, ez a kérdés nem került előtérbe” – bírálta a frissen megalakult kormányt az egyik felszólaló.

Tüntetés Tel-Avivban

A koronavírus-járvány időszakában jelentősen megnőtt a nők elleni erőszak miatt indított ügyek száma a rendőrségen. Gilad Erdán, a leköszönő belbiztonsági miniszter hivatalának átadásakor elmondta, hogy a családon belüli erőszak ellen új egységet alakított ki a minisztériumban.

Magyarországon is sokkal több a krízishívás

Bár az index legfrissebb cikkében szereplő nyilatkozó szakértők eltérő tapasztalatokról számoltak be azzal kapcsolatban, hogy megnőtt-e a járvány idején a menedékkérők száma, azt többen megerősítették, hogy sokkal több a krízishívás.

„A hívóink kétségbeesettebbek, a helyzetük sokszor kilátástalanabb, mint korábban. A bántalmazók egy része arra használja a karantént, hogy az áldozata minden mozdulatát kontrollálja, a kijárási korlátozásokra vagy a vírustól való félelmükre hivatkozva gyakran bezárják az áldozatukat és a gyerekeiket, nem engedik őket kilépni sem a lakásból – írja a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) munkatársa, Winkler Zsuzsanna.

A NANE szerint a családon belüli és párkapcsolati erőszakról nincsenek valós számadatok, erről nem készülnek reprezentatív felmérések, és amíg a bántalmazás nem csap át fizikaiba, addig a hatóságok sem foglalkoznak vele. A kapcsolati erőszak 2013 óta külön tényállás a törvényekben, mégis, ha valaki többedszerre veri szét a párját, jellemzően testi sértést állapítanak meg nála.

Orosz Bernadett, hatgyerekes anyuka, akit egy nyugalmazott katonatiszt agyba-főbe vert, majd megírta a közösségi médiában történetét

Abban az összes szakértő egyetért, hogy akkor van nagyobb növekedés a segítségkérésekben, amikor a bántalmazások a sajtóban is megjelennek, gyakran ugyanis ezekből merítenek erőt az áldozatok ahhoz, hogy ők is lépjenek.

Akinek segítségre van szüksége, fordulhat közvetlenül a NANÉ-hoz, a Fehér Gyűrű Közhasznú Szervezethez vagy az Ökumenikus Segélyszervezethez is, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma is működtet egy éjjel-nappal hívható, ingyenes vonalat +36-80-20-55-20-as számon. Itt elmondják a telefonálóknak, hova fordulhatnak segítségért, vagy épp a bántalmazottnak segítenek kimenekülni a nehéz helyzetéből.

Ha valaki nem akar telefonálni, írhat emailt és sms-t is fogad, illetve a NANE-val titkosított csatornán lehet csetelni, ahol az üzenetek pedig rögtön eltűnnek, amint bezárják az oldalt. A Patent Egyesülettel is lehet messenger üzenetet váltani a Facebook oldalukon keresztül.

Kapcsolódó cikkünk:

160%-al nőtt a párkapcsolati erőszak miatti bejelentések száma Izraelben – Kibic Magazin

2019-ben több mint 6000 áldozat kapott ellátást párkapcsolati erőszak miatt Izraelben. Izraelben tíz nappal meghosszabbították annak a férfinak a vizsgálati fogságát, aki múlt pénteken halálra késelte tízhónapos kislányát és súlyosan megsebesítette másik gyerekét és a feleségét is, majd megpróbált saját magával is végezni, írja a Times of Israel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp