Ünnepelnek a koronavírustól megmenekült litván zsidók

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A járvány idején két fontos évforduló is volt a közösség életében. Az ország egyik leghíresebb emberének, Elijah ben Solomon Zalman, vagyis Vilna Gaon születésének 300-dik évfordulója, és a második világháború végének 75-dik évfordulója.
Litvánia mára viszonylag biztonságos hellyé vált a járvány szemponttjából, és a litván zsidó közösség a körülményekhez képest jól átvészelte ezt az időszakot, így megünnepelhették az ország egyik leghíresebb emberének, Elijah ben Solomon Zalman, vagyis Vilna Gaon születésének 300-adik évfordulóját, aki 1720. április 23-án született.

Vilna Gaon

Vilna Gaon talmudista, halachista, kabbalista volt, és az elmúlt néhány száz év vallásos zsidóságának egyik legismertebb alakja. Héberül gyakran ha’Gaon ha’Chasid mi’Vilna-ként, azaz a vilniusi szent géniuszként hivatkoznak rá. A középkor egyik leghatásosabb rabbinikus szerzője.

Ahogy a haszidizmus egyre nagyobb befolyásra tett szert a városában, a Vilna Gaon velük ellentétes, őket megállítani kívánó, Mitnagdim nevű rabbicsoporthoz csatlakozott. 1777-ben az első haszidellenes kiátkozások is Vilnából származnak.

Legjobb tanítványát, Chaim Volozhin rabbit, egy új jesiva alapításával bízta meg, amire néhány évvel a halála után került sor. A jesiva forradalmasította a Tóra-tanulást, és máig ható hatása van az ortodox judaizmusra.

A 300 éves kerek évforduló miatt 2020 Vilna Gaon és a litván zsidók éve lett a litván kormány döntése alapján.

Litvánia régebben az egyik legfigyelemreméltóbb zsidó közösséggel büszkélkedhetett, és nagy hatással voltak a judaizmus fejlődésére. A litvak kifejezés a nem haszid askenázi zsidókat jelenti. Ma Litvánia zsidó lakossága mindössze 5000 fő, ők főként a fővárosban, Vilniusban laknak.

Netanjahu korábbi látogatása Vilna Gaon sírjánál

Faina Kukliansky, a Litván Zsidó Közösség elnöke elmondta egy virtuális eurázsiai zsidó találkozón, hogy a közösség nagyon hamar bevezette biztonsági óvintézkedéseket, amikor a koronavírus terjdeni kezdett Európában.

„Purim óta zárva tartjuk a zsinagógákat és a zsidó intézményeket, felfüggesztettük a turista körutakat, és arra bíztattuk az embereket, hogy tartsák be a szabályokat”, mondta.

Tudomása szerint senki sem lett beteg a zsidók közül.

A Baltikum az egyik legkevésbé fertőzött része Európának. A 2,8 millió fős Litvániában összesen 1500 koronavírus fertőzést regisztráltak és 53 halálos áldozatot. Április vége óta lazítanak az óvintézkedéseken, és pénteken megnyíltak a határok a 3 Balti állam között.

Az ország egyetlen zsidó iskolája, a többi iskolához hasonlóan, bezárt és online oktatást folytat.
Kukliansky elmondta, hogy igyekeznek online programokat kínálni az otthon ülőknek, és nagyjából 300 holokauszt túlélőről gondoskodnak.

Faina Kukliansky

Vilna Gaon születésének évfordulója alkalmából egy kis megemlékezést tartottak a temetőben és egy nagyszabású online eseményt is szerveztek. Május 8-án pedig már egy nyilvános megemlékezést tartottak a holokauszt áldozatainak emlékére.

Az elmúlt időszakban a közösséget antiszemita támadások érték, bár ezek nem kötődtek közvetlenül a koronavírus járványhoz.

Kukliansky elmondta, aggasztja a pénzügyi válság, bár az európai zsidó intézményektől kaptak némi támogatást.

„Vannak, akik elveszítették a munkájukat, és anyagi nehézségekkel küzdenek. De a zsidó közösség nem engedi el senkinek a kezét. Megtartottuk minden alkalmazottunkat, hogy ezzel is bizonyítsuk, az értékeink a nehéz időkben is fontosak a számunkra.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp