Helyi civilek teszik rendbe a tapolcai zsidó temetőt

A közösségi összefogás azért született meg, mert a temetőben nyugszanak Tapolca nagyjai közül olyan személyek, akik mindent megtettek a város fejlődéséért.

Az elhanyagolt állapotban lévő tapolcai zsidó temető rendbetételének ötlete Varga Károlynétől, a Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubjának vezetőjétől származik. A ledőlt sírkövek felállítása még évekkel ezelőtt merült fel először, amikor is regisztert készítettek a temetőről, írja beszámolójában a veol.hu.

Önkéntesek takarítják a tapolcai zsidó temetőt (Fotó: veol.hu)

Hogy összegyűjtse a sírkövek visszaállításához szükséges összeget, Vargáné a Magyar Pantheon Alapítványnál pályázott, ahonnét 650 ezer forintot nyert el. Ezt egészítette ki az önkormányzat további 300 ezer forinttal, így lehetővé vált a közel 150 ledőlt sírkő felállítása.

A visszaállítási munkálatok előtt azonban meg kell tisztítani a növényekkel benőtt temetőt, amihez most többen összefogva hozzá is láttak a Nőklub, illetve a Tapolca régen Facebook-csoport tagjai közül. Egyszerre naponta nyolc-tíz önkéntes dolgozik a temetőben. Vargáné elmondása szerint a munkát megkönnyítené a vegyszeres gyomirtás, ám ennek 200 ezer forintos költségére már nem maradt forrásuk.

Varga Károlyné a Veszprém megyei hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy azért tartják fontosnak a zsidó temető rendbetételét, mert itt olyan személyek is nyugszanak, akik már a 19. század közepétől mindent megtettek a város fejlődéséért. Sok más mellett a nevükhöz fűződik a zsinagóga, a borpincerendszer, a belváros épületeinek építése.

Jelenleg a több mint hatszáz síremlék közül csupán négyet-ötöt látogatnak a családtagok. Az elképzelés szerint a rendbetételt követően a temető könnyebben látogatható lenne, és holokauszt-megemlékezéseknek is helyt adhatna a jövőben. A sírok rendbetartása pedig egy temetőgondnok feladata lenne.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp