Zsidó szenthelyet rongáltak meg Iránban

Ismeretlenek gyújtogattak Eszter és Mordecháj sírjánál Izrael kikiáltásának 72. évfordulója alkalmából. Az épület megrongálódott.

Az iráni Hamadánban található síremlék az iráni zsidóság legfontosabb zarándokhelye. Az iráni hatóságok először azt állították, hogy nem rongálódott meg a sír, az állami IRNA hírügynökség által közzétett fotók alapján azonban egyértelműen látszik, hogy a tűz kárt okozott az épületben, írja a Ynet. A képeken a helyi zsidó közösség képviselői mérik fel éppen az okozott károkat.

Eszter és Mordecháj sírja Hamadánban, Irán nyugati részén

Az iráni hatóságok vizsgálata alapján kiderült, hogy egy biztonsági kamera rögzítette, hogy a síremlék épületébe férfiak egy csoportja próbál behatolni egy szomszédos bankon keresztül, de nem jártak sikerrel. A kamerák felvették az elkövetők arcát és a hatóságok keresik a tetteseket.

Az iráni média szerint a május 15-én elkövetett gyújtogatás a zsidók és Izrael elleni gyűlöletcselekmény lehetett, ugyanis azon a napon volt Izrael megalapításának 72. évfordulója a Gergely-naptár szerint. (Izraelben a függetlenség napját, a jom haacmaut ünnepet a héber naptár szerint tartják, ez idén április 29-re esett.)

Jonathan Greenblatt, az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezetője elítélte a rongálást, és abbeli reményét fejezte ki, hogy az iráni hatóságok elkapják az antiszemita cselekmény tetteseit és bíróság elé állítják őket, illetve kiállnak a kisebbségek szenthelyeinek védelme mellett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp