LGBT átalakító terápiával kapcsolatos panaszvonalat indítanak Izraelben

Tegnap volt a Homofóbia elleni Nemzetközi Világnap, amelynek alkalmából telefonos online segélyközpontot nyitottak Izraelben. A zsidó államban továbbra is engedélyezett az a terápia, amely azt ígéri, hogy kigyógyítja a pácienst a homoszexualitásból.

Az Izraeli Orvosi Szövetség és a tel-avivi önkormányzat vasárnap bejelentette, hogy forródrótot indít, ahol panaszt lehet tenni az átalakító terápiákkal kapcsolatban.

A melegeket heteroszexuálissá „alakító” terápiákat nagyon sok kritika érte Izraelben és az USA-ban, ugyanis nagy egészségügyi szervezetek szerint áltudományos módszerekkel dolgoznak és mentális betegségként tekintenek a homoszexualitásra.

Az Egészségügyi Minisztérium sem javasolja alkalmazását, de a terápia továbbra is legális Izraelben, és elfogadott bizonyos konzervatív körökben, írja a the Times of Israel.

A segélyvonalon bejelentkezőket a jóléti szolgálatokhoz és szükség esetén a rendőrséghez irányítják, és segítséget kapnak abban, hogyan kezeljék a hatóságokat.

Etai Pinkas-Arad az LGBT portfolióért felel a tel-avivi önkormányzatnál. Szerinte ezek a kezelések veszélyesek és abuzívak, szükség van a jelentésükre, még akkor is, ha jelenleg még nem számít bűncselekménynek alkalmazásuk.

A Homofóbia elleni Világnapot május 17-én tartják, ezzel emlékeznek arra, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kivette a homoszexualitást a betegségek nemzetközi listájáról 1990-ben. Az alapítók arra buzdítják az világ országait, hogy tegyenek lépéseket az LGBT emberek jogai érdekében és az őket érő erőszak ellen.

A bejelentés egy héttel azután történt, hogy egy ciszjordániai jesiva vezetője megjegyzéseket tett a hadsereg női és LGBT tagjaival kapcsolatban és egy hangfelvételen támogatta az átalakító terápia alkalmazását.

Levinstein rabbi

„Lehet segíteni az embereknek, hogy heteroszexuálissá váljanak”, mondta Jigal Levinstein rabbi. „Minél fiatalabb korban kapjuk el a kettős érzéseket egy gyereknél, annál sikeresebb lehet a beavatkozás”, tette hozzá.

Levinstein korábban deviánsnak nevezte a homoszexuálisokat és azt mondta, hogy a katonaságtól megbolondulnak a nők, és elszakítja őket a zsidóságtól.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp