Náci kollaboránsokért mondana imát vasárnap a legfőbb bosnyák egyházi méltóság

Bosznia legfőbb katolikus egyházi méltósága, Vinko Puljic misét tart a horvát civilek és katonák emlékére vasárnap a tervek szerint. A horvát katonák, vagyis az usztasák a nácik szövetségesei voltak a második világháborúban.

A boszniai zsidók és az izraeli nagykövetség tiltakozik a rendezvény ellen, amelynek Ima Bleiburgért nevet adták a szervezők, és Szarajevó Jézus Szíve Katedrálisában tartanák meg vasárnap.

A horvát náci-barát usztasa milicisták követték el annak idején a második világháború néhány legsúlyosabb antiszemita gyilkosságát. 1945 májusában a partizánok több tízezer usztasa katonát öltek meg az ausztriai Bleiburgban, ahová az usztasák elmenekültek.

Usztasa koncentrációs tábor

Az elmúlt években több állami és egyházi hivatalos megemlékezést tartottak Kelet-Európában a náci kollaboránsok tiszteletére, írja a jta.org. A lap szerint sokan hazafiként tekintenek rájuk, akik harcoltak az orosz megszállás ellen.

Sok partizán kommunista volt, és egy részüket a Szovjetunió látta el fegyverrel. Az usztasa milicisták több ezer szerbet is legyilkoltak annak idején.

usztasa plakát

A mostani esemény szervezői olyan fasiszta vezetőkről is meg kívánnak emlékezni, mint az usztasa koncentrációs táborokat irányító Maks Luburic és a boszniai szerbek és zsidók meggyilkolásáért felelős Jure Francetic usztasa vezető.

A Bosznia és Hercegovina Zsidó Közössége nevű nonprofit szervezet, amely a helyi zsidókat képviseli közleményt adott ki az eseménnyel kapcsolatban, amelyben azt írják: „a ceremónián azokra a bűnözőkre emlékeznek majd, akik felelősek a szarajavói lakosság szenvedéséért”.

A tiranai izraeli nagykövetség arra kérte a katolikus egyházat, hogy gondolja át még egyszer, megtartják-e a rendezvényt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp