Háztetőről ledobott kőtömb végzett egy izraeli katonával

Amit Ben Jigal az izraeli hadsereg első elesett katonája ebben az évben Ciszjordániában. A tettes után hajtóvadászat folyik.

 Kedd hajnalban a Dzsenin melletti Jaabad nevű faluban egy katonai razzia során egy háromemeletes ház tetejéről ledobott első kőtömb a 21 éves Amit Ben Jigal lábát találta el. Felnézett, és ekkor találta el egy második, halálos csapást mérő kő. A katona ugyan viselt sisakot, azonban olyan szögben találta el a nagy méretű kő, hogy a sisak nem tudta megvédeni az ütéstől. 

Amit Ben Jigal temetése

A keddi razziát biztosító drónnal éppen a falu másik részén szintén köveket dobáló csoportot figyeltek, és ezért nem figyelmeztették a tetőn tartózkodó három palesztinra a katonákat.

A kedden megölt izraeli katona gyilkosa utáni hajtóvadászatban a faluban a hadsereg szerda hajnalban őrizetbe vette a kőtömböt a katonára dobó ház 12 lakóját. A szerda éjjeli razzián kitört összetűzésekben hat palesztin megsebesült. A faluba vezető utakat lezárták a hadsereg egységei, és tovább folyik a hajtóvadászat az izraeli katonára követ dobó palesztin után.

Ben Jigal az édesapja egyetlen gyermeke volt, így az apa külön engedélyével szolgálhatott harcoló egységnél. Több száz gyászoló vett részt a temetésén, köztük Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter. 

Az elmúlt években számos lőfegyveres, késeléses és gázolásos merényletet hajtottak végre izraeli katonák és civilek ellen, főként magányos palesztin támadók, akiknek tettét a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász és más terrorszervezetek is méltatták, jóllehet nem vállalták a felelősséget tettükért.

(JTA, Ynet, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp