A zsidókat is hibáztatják a koronavírus-járvány miatt a magyar kommentelők 

A magyar internetezők egy része szerint a kínaiak mellett leginkább a zsidók tehetnek a koronavírus megjelenéséről, derül ki egy hozzászólásokat vizsgáló kutatás eredményéből.

A SentiOne kutatócsapata azt vizsgálta meg, hogy az elmúlt hónapokban a koronavírussal kapcsolatban milyen vélemények jelentek meg az egyes társadalmi csoportokról az interneten kommentelő magyarok körében. A kutatók arra jutottak, hogy minden második hozzászólás valamelyik társadalmi csoportot hibáztatja a vírus megjelenésével vagy elterjedésével kapcsolatban, a kommentek jó része pedig rasszista hangvételű. Az eredményről a 24.hu számolt be.

Koronavírusteszthez vesznek mintát egy férfi orrnyálkahártyájáról a Semmelweis Egyetem egyik mintavételi pontján (Fotó: MTI/Komka Péter)

A kutatás során olyan magyar nyelvű hozzászólásokat vizsgáltak meg a közösségi médiában és a weboldalak kommentszekcióiban, amelyek a koronavírussal kapcsolatos kulcsszavakat tartalmaztak  és három nemzetiséggel (kínai, arab, olasz), illetve három kisebbségi, társadalmi csoporttal (idősek, zsidók, romák) foglalkoztak. Az arabok úgy kerültek a vizsgált csoportok közé, hogy a vírus hazai megjelenésének időszakában sokat emlegetett iráni diákokat a hozzászólásokban leginkább arabként vagy muszlimként azonosították.

A fenti csoportok közül a magyarok leginkább az idősekről kommenteltek, őket követik kis eltéréssel az arabok, kínaiak és olaszok. A legkevesebb hozzászólás a zsidókkal, illetve a cigányokkal kapcsolatban született, viszont ennél a két csoportnál volt a legmagasabb a kommentek negatív hangvételének aránya. A romákról 55, a zsidókról 24, az idősekről pedig 22 százalékban születtek negatív hangvételű hozzászólások.

A magyar kommentelők leginkább a kínaiak és a zsidók esetében jutottak el oda, hogy ezek a csoportok a hibásak a koronavírus megjelenése és terjedése miatt. A zsidók esetében ez a hozzászólások 43 százalékát jelenti, míg a kínaiakról szóló kommentek 28 százalékának témája volt a hibáztatás. 

„Ez egy zsidó trükk arra, hogy bedöntsék az amúgy sem rózsás gazdaságot”

– olvasható például az egyik híroldalon megjelent hozzászólásban. A zsidókkal kapcsolatban a hibáztatáson kívül az izraeli intézkedések és történések fordultak elő gyakran (29 százalék) a kommentek között.

Az arabokról (irániakról) írt kommentek a legnagyobb arányban (37 százalék) arról szóltak, hogy az iráni diákok esetének emlegetése csak a kormányzati propaganda része. A hozzászólók 19 százaléka okolta az irániakat a járvány miatt.  

A SentiOne által készített kutatás azokat a január és április közepe között publikusan közzétett magyar nyelvű kommentek tartalmait elemezte kvantitatív és kvalitatív módszerrel, amelyekben egyszerre jelen van valamelyik vizsgált társadalmi csoport neve és egy koronavírussal kapcsolatos kulcsszó. A majdnem 22 ezer hozzászólást 10 százalékos véletlen mintán – 2348 komment – elemezték.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp