A WHO szerint 7-8 helyen van komoly esély a COVID-19 oltás kifejlesztésére

A WHO vezetője elmondta, hogy két hónapja úgy kalkuláltak, hogy 12-18 hónapra lesz szükség az oltás előállításához, de a folyamatok felgyorsultak.

Az egészségügyi világszervezet vezetője további kutatási támogatásokat szeretne bevonni az oltás fejlesztésének felgyorsítása érdekében.

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus egy videóbejelentkezésben elmondta, hogy két hónapja úgy kalkuláltak, hogy 12-18 hónapra lesz szükség az oltás előállításához. De a folyamatok felgyorsultak, mivel 7,4 milliárd euró támogatást adott 40 ország, szervezet és bank a kutatásra és a tesztelésre, írja a the Times of Israel.

Tedros Adhanon

Elmondta, hogy ez az összeg nem lesz elég, és további anyagi támogatásra lesz szükség az oltás gyors előállításához, és ezen kívül ahhoz, hogy a kifejlesztett szert megfelelő mennyiségben tudják legyártani és mindenkihez eljuttatni.

„Komoly esély van a hatékony oltás előállítására nagyjából 7-8 helyen, de több mint 100 helyen folynak a kutatások.”

„Azokra a jelöltekre koncentrálunk, ahol nagyobb az esély a jó eredményre és ezeket a laborokat szeretnénk anyagilag megtámogatni, hogy felgyorsuljon a munka”, mondta.

Tedros nem nevezte meg, melyek ezek a top laborok.

Január óta több ezer kutatóval működik együtt a WHO, hogy felgyorsítsák az oltás kifejlesztését. A WHO vezetője hangsúlyozta, hogy a COVID-19 vírus nagyon fertőző és halálos betegség. Világszerte 4 millió esetről tudnak és majdnem 275000 halálos áldozatról.

Az új esetek száma csökken Nyugat-Európában, de Kelet-Európában, Afrikában, Délkelet-Ázsiában és a Földközi-tenger keleti részén nőnek a számok.

Tedros szerint a járvány sok fájdalmas dolgot tanít az emberiségnek, különösen azt, milyen fontos az erős nemzeti és regionális egészségügyi rendszer. Ennek ellenére 2030-ig 5 milliárd embernek nem lesz hozzáférése a megfelelő ellátáshoz.

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány folytatódására adott válaszként az országoknak meg kell alapozniuk egy egészségesebb, biztonságosabb és korrektebb világot.

„7,5 milliárd dollárt költ a világ az egészségügyi ellátásra évente, amely a globális GDP 10%-a, de a legjobb befektetés a megelőzés és az egészségmegőrzés promotálása lenne. Ezzel sok életet tudnánk megmenteni és sokkal kevesebb pénzbe kerülne”, jelentette ki.

Amina Mohammed, az ENSZ munkatársa szerint a legsérülékenyebb országokat és közösségeket kell elsőként segíteni, és ezeknek a régióknak anyagi támogatást nyújtani.

Az előrejelzések szerint 305 millió állás fog megszűnni világszerte az év második negyedében, azaz június 30-ig. Összehasonlításképpen a 2008-2009-es válság idején 22 millió munkahely szűnt meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp