Vízből állítottak elő a koronavírus ellen is hatásos fertőtlenítőt izraeli tudósok

Az új technológia segítségével, sima csapvízből előállított környezetbarát fertőtlenítő baktériumok és vírusok ellen is hatékonynak bizonyult. Szinte bármilyen felületen alkalmazható.

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem (BIU) kutatói által kifejlesztett technológia hatékonyan pusztítja a vírusokat és baktériumokat, derül ki az israel21c.org portál beszámolójából. Az új módszerrel készített fertőtlenítő oldatok antibakteriális hatását már korábban, izraeli kórházakban való tesztelés során sikerült bizonyítani. Nemrég pedig laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy a fertőtlenítő a különféle korona-vírusokat is hatékonyan semlegesíti.

Az egyetem biológia karán az új szert herpeszvírusra és embereket is fertőző OC43 koronavírusra tesztelték. Mindkét vírus esetében a fertőtlenítő különböző időtartalmú alkalmazása hatékonynak bizonyult, ami a kutatók szerint azért jó hír, mert az OC43 szerkezeti jellemzői azonosak a jelenlegi világjárványt okozó SARS-CoV-2 víruséval. Így a tudósok feltételezése szerint ez a vírus is könnyedén eltüntethető lesz az új fertőtlenítő segítéségével. 

A BIU Nanotechnológiai és Anyagtudományi Intézetében kifejlesztett új módszerrel a vizet keverik össze nanoméretű elektródákkal, amelyek egyedi felszíni tulajdonságokkal rendelkeznek. A vegyületek kombinációjával pedig egy baktériumok, vírusok és spórák ellen is hatékony fertőtlenítő szert sikerült előállítani. A kutatók szerint ez a vízalapú fertőtlenítő nem irritálja a bőrt és nem szennyezi a talajvizet. Ráadásul alacsony koncentrációban és már kisebb mennyiségben is jól működik.

A termék végső fejlesztését és a gyártási lehetőségek kidolgozását jelenleg egy AqooA Solutions nevű izraeli startup vállalkozás végzi. 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp