Hogyan hekkelték meg a hegyi zsidók a náci fajelméletet?

Miután a nácik elfoglalták a Kaukázus északi részét, az ott élő hegyi zsidók élete is veszélybe került. Egy ügyes trükkel azonban sikerült több ezer ember életét megmenteni.

A német csapatok 1942 júliusában megkezdték a Kaukázus északi részének elfoglalását. Annak ellenére, hogy a megszállás csak néhány hónapig tartott a régióban élő zsidóság így is komoly veszteségeket szenvedett. A nácik több falu zsidó lakosságát is tömegsírokba lőtték, az áldozatok többsége az oroszok által csak hegyi zsidóknak nevezett csoport tagjai közül kerültek ki.

Kaukázusi hegyi zsidók iskolája Quba városban az 1920-as évek elején (Fotó: Wikipedia)

A nácik azonban a hegyi zsidók többségét nem gyilkolták meg, ennek okáról pedig az Izraeli Nemzeti Könyvtár blogján közzé tett történetből tudhatunk meg többet. Eszerint miután a németek elfoglalták Nalcsik városát, az ott élő zsidókat gettóba terelték, és tömegsírokat ásattak velük. Néhány befolyásosabb zsidó család tagjait ki is végezték, ám ekkor zsidók egy csoportja szervezkedni kezdett, és a muszlim lakosság segítségével azt kezdték bizonygatni a megszálló náciknak, hogy a helyi zsidók csak a nevükben zsidók, de valójában a kaukázusi tat népcsoporthoz tartoznak.

Mivel a tat nép tagjai muszlimok voltak, a németek pedig több okból kifolyólag meglehetősen óvatosan bántak a helyi muszlim lakossággal. Aminek az lett a következménye, hogy a Nalcsikban állomásozó SS-egységek felfüggesztették a hegyi zsidók legyilkolását, és elkezdték vizsgálni a különféle náci kutatóintézményekben, hogy „fajilag” hová is tartoznak a csoport tagjai. Megnézték az európai zsidókkal való közös származásukat, a vallási és kulturális szokásaikat, az öltözködésüket az irodalmukat és a nyelvüket.

Eközben a város zsidó lakói megpróbálták eltüntetni a zsidóságra utaló nyomokat. Elásták vagy elrejtették az imakönyveket és más imádkozásra használt kellékeket. A zsinagógában található Tórákat pedig egy szervezett gyászmenet keretében vitték ki a közeli temetőbe. Annak érdekében, hogy a nácik ne közelítsék meg a menetet, és ne kezdjenek szaglászni az esemény körül, azt mondták nekik, hogy a tífuszjárvány áldozatait viszik eltemetni.

A Nalcsikban élő hegyi zsidók meggyilkolását végül sikerült két hónapig elhalasztani, akkor azonban erre már nem maradt a náciknak elég ideje. A sztálingrádi vereséget követően ugyanis a német hadsereg elkezdett visszavonulni a Kaukázus térségéből. Így a város több ezres zsidó lakosságának nagy része megmenekülhetett.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp