Évtizedekig zsidó sírköveken jártak Prágában 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Darabokra tört zsidó sírköveket találtak Prága belvárosának felújításakor. A kommunista rezsim a ’80-as években zsinagógákból és zsidó temetőkből szerzett be építőanyagokat.

Beigazolódott az a korábbi pletyka, miszerint Csehszlovákia kommunista vezetése zsinagógákat és zsidó temetőket fosztogatott abból a célból, hogy onnan szerezzen építőanyagokat. A prágai belváros felújítási munkálatainak során ugyanis több eltávolított macskakövön találtak héber feliratokat, Dávid-csillagot és halálozási dátumokat. Ezek nem a járófelületi oldalán voltak a köveknek, így eddig nem lehetett biztosan tudni, hogy valóban zsidó sírköveken járkálnak Prága lakói és az odalátogató turisták.

Zsidó temetőkből származó macskakövek Prágában (Fotó: Guardian)

Chaim Kočí rabbi, a prágai főrabbinátus képviselője a brit Guardiannak nyilatkozva elmondta, hogy maga látta, hogy a munkások kiemelik a héber feliratú macskaköveket. Voltak olyan kövek is, amelyeket lecsiszoltak, és már nem látszódtak rajtuk a korábbi írások. 

A prágai zsidóság körében már egy ideje élt az a szóbeszéd, hogy a Vencel tér ’80-as évekbeli megújításakor zsidó sírkövekből készült macskaköveket raktak le. Leo Pavlat, a helyi Zsidó Múzeum vezetője annak idején jelen volt ezeknek a köveknek az elhelyezésekor, sőt két követ meg  is tudott menteni. 

A most megtalált sírkőmaradványokról azt feltételezik, hogy különböző zsidó temetőkből származhatnak. A tervek szerint a zsidó közösség vezetői az összegyűjtött kövekből egy emlékművet készítenének a Prága Žižkov negyedében található régi zsidó temetőben. A temetőt a kommunista időszakban meggyalázták és egy részére közparkot és egy tévétornyot építettek.

(Guardian)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp