Az izraeli parlament zöld utat adott Netanjahu és Ganz kormányalakításának

A két politikus közötti súlyos bizalmatlanság miatt az alaptörvényben rögzítették azt is, hogy Netanjahunak másfél év után mikor kell átadnia a miniszterelnöki széket Beni Ganznak.
Az izraeli parlament, a kneszet csütörtökön megszavazta a Benjámin Netanjahu és Beni Ganz közös kormányzását lehetővé tevő rotációs törvényeket.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz bejelentette, hogy a koalíciós egyezményükben rögzített jogalkotási folyamatok befejezése után, május 13-án esküszik fel Izrael új, 35. kormánya.

Az új kormány létrehozása érdekében még csütörtökön felkeresik Reuven Rivlin államfőt, és felkérik, hogy Benjámin Netanjahut bízza meg a kormányalakítással.

A 36 miniszterből és 16 miniszterhelyettesből álló kormány Izrael történetének legnagyobb kabinetje lesz.

A Netanjahu és Ganz közötti rotációs egyezmény szerint a miniszterelnök csak a “csereminiszterelnök” előzetes hozzájárulásával oszlathatja fel a kneszetet a másikuk kormányzása idején. A koalíciós megállapodás értelmében két miniszterelnöki rezidencia fog működni. Ezt különösen éles bírálatok érték a közvélemény részéről, mert pazarlásnak tartják a koronavírus-járvány okozta válság közepette.

A csütörtöki szavazásról távol maradt Naftali Bennet védelmi miniszter, és vele együtt a Likudtól jobbra álló, a telepesek érdekeit képviselő Jobbra nevű pártjának képviselői, valamint Avigdor Liberman Izrael a hazánk nevű jobboldali nacionalista pártja. Szintén nem jelent meg egészségi okokra hivatkozva Meráv Michaeli munkapárti képviselőnő, aki nem ért egyet pártjának csatlakozásával a Netanjahu vezette koalícióhoz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp