10 jobbnál jobb zsidó film a karantén idejére

Megható drámák, igaz történetek, gengszter- és kémtörténetek, elképesztő háziasszonyok. 10 zsidó filmet ajánlunk a Netflix és az Amazon Prime műsoráról.

One of Us

Ezt az erőteljes dokumentumfilmet Heidi Ewing és Rachel Grady rendezte. 3 ex-haszid brooklyni zsidó életét követhetjük benne nyomon, akik elhagyták a közösségüket, hogy világi életet élhessenek. Etty Ausch egy bántalmazó házasságból lépett ki, és épp válófélben van, Luzer Twersky egy feleséget és gyerekeket hagyott hátra, hogy színész lehessen. Ari Hershkowitzot elmondása szerint gyerekkorában érte abúzus, és azóta küzdött ezzel a teherrel. Elhagyja a közösséget és drogfüggő lesz. A film elérhető a Netflixen.

Red Trees

Marina Willer díjnyertes rendező apja azon 12 zsidó család egyikének volt tagja, amelyek túlélték Prága náci megszállását a második világháborúban. A Red Trees-ben a rendezőnő végigköveti a család menekülését a háború sújtotta Kelet-Európából Dél-Amerikába. A film lenyűgöző képi világában részletek láthatók az Oscar-díjra jelölt César Charlone felvételeiből. Elérhető a Netflixen.

The Marvelous Mrs. Maisel

Ez a sorozat 8 Emmy-díjat tudhat magáénak. Főszereplője Rachel Brosnahan, aki Miriam “Midge” Maiselt, egy fiatal new yorki zsidó nőt alakít az 1950-es években. Mrs. Maisel tökéletes anya, feleség és háziasszony volt, aki mindenben támogatta férje karrierjét, a férfi mégis elhagyta. Ám a nő nem esik kétségbe, kiderül róla, hogy tehetséges komikus, és még bátorsága is van belevágni az új életbe, amely sok fordulatot és izgalmat tartogat a számára. A filmet Amy Sherman-Palladino írta, akit zsidó humorista apjának élete ihletett meg. A női karriertörténet mellett izgalmas betekintést kaphatunk a polgári életet élő new yorki zsidók életébe. Elérhető az Amazon Prime-on.

When Heroes Fly

Omri Givron írta és rendezte ezt a filmet, amely 4 háborús veterán történetét meséli el, akik egy különleges kommandóban harcoltak a 2006-os libanoni háború idején. Az egyik férfi barátnőjét elrabolja egy kolumbiai drogkartel, és a barátok a keresésére indulnak. A nyomozás közben bepillantást kaphatunk abba, hogy az izraeli katonák számára mekkora lelki terhet jelentenek a háborús bevetések. Elérhető a Netflixen.

Forever Pure

Emmy-díjas dokumentumfilm, amely a jeruzsálemi Beitar focicsapat rasszista szurkolóiról szól. A filmet Maya Zinshtein izraeli rendező készítette, és a szélsőjobboldali, arabellenes La Familia nevű csoportot mutatja be közelebbről. A történet azt a pillanatot ragadja meg, amikor a szurkolók kedvenc focicsapatába felveszik az első muszlim játékosokat, akik történetesen csecsenek. Elérhető az Amazon Videón.

Maktub

A film Izraelben nagy kasszasiker lett. A történet két gengszterről (Steve – Guy Amir, Chuma – Hanan Savyon) szól, akiknek megváltozik az életük, miután egyedül ők élnek túl egy terrorista támadást egy jeruzsálemi étteremben. Elmennek a Siratófalhoz, hogy hálát adjanak a megmenekülélsükért. Véletlenszerűen kihúznak egy papírt a kövek közül, amelyben egy férfi azt kérte Istentől, hogy segítsen feléleszteni a szenvedélyt a házasságában. A férfi keveset keres, sokat dolgozik, nem sok ideje marad a romantikára. Az egyik gengszter, Chuma úgy érzi, azért hagyta őket Isten életben, hogy őrző angyalai legyenek a férfinak. Elérhető a Netflixen

The Angel

Ezt az igaz történetet Ariel Vromen rendezte, és Uri Bar-Joseph bestseller könyvén (The Angel: The Egyptian Spy Who Saved Israel) alapul. A lebilincselő történet egy magasrangú egyiptomi tiszt Ashraf Marwan életét mondja el, aki izraeli kém lett annak ellenére, hogy a Garmal Abdel Nasser egyiptomi elnök sógora, és az utódja, Anwar Sadat tanácsadója volt. Elréhető a Netflixen.

The Resistance Banker

2019-ben ezt a filmet nevezte Hollandia az Oscar-díjra. A történet Walraven van Hall és testvére, Gijsbert vakmerő tetteit mutatja be. A fiúk egy előkelő bankárcsalád sarjai, akik három éven át finanszírozták a holland ellenállást. Együtt 250 millió dollárt loptak el a náciktól és további 250 millió dollárt más bankoktól a lázadóknak, valamint ebből támogattak több mint 8000 bujkáló zsidót a második világháború idején. A bátorságáért van Hall-ék megkapták a Világ Igaza díjat a Jad Vashem Múzeumtól 1978-ban. Elérhető a Netflixen.

Operation Finale

Megkapó dráma Chris Weitz rendezőtől, aki Peter Malkin moszad-ügynök és csapatának igaz történetét meséli el. Malkin találta meg és fogta el az Argentínában bujkáló Adolf Eichmannt. A filmben láthatjuk Eichmann letartóztatását és az 1961-es tárgyalást Izraelben, amelyet kivégzése követett. Elérhető a Netflixen.

Shtisel (Emmis)

A Shtiselt először 2013-ban mutatták be Izraelben, de akkor lett igazán ismert, amikor a Netflixnek köszönhetően a világ más pontjain is elérhetővé vált. A történet egy jeruzsálemi ultra-ortodox családban játszódik, főszereplője egy fiatal, művészi ambíciókkal rendelkező agglegény és özvegy apja. A sorozat karakterei ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk a mindennapokban. A téma a szerelem, a megcsalás, a magány, a szegénység és a hivatással kapcsolatos frusztrációk. Elérhető a Netflixen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp