Az Intel beszáll az izraeli robotaxi fejlesztésbe

A jövőben Izrael lehet az Intel új innovációs központja. A cég szerint a vezető nélküli taxik 160 millió dolláros piacot jelentenek majd 2030-ra, de már 2022-től uralhatják az utakat egyes országokban.

A chipgyártó vállalat 900 millió dollárért vásárolta fel az izraeli tömegközlekedési applikációt fejlesztő Moovitot. A Moovit népszerű az ingázók és a turisták körében, mivel segíti megtalálni az úticél eléréséhez legjobb utat úgy, hogy busz és vonat útvonalakat, bicikli utakat, valamint autómegosztó lehetőségeket javasol.

Az Intel célja, hogy vezető nélküli taxik alkotta kis flottákat hozzon létre olyan országokban, mint Izrael, Franciaország és Dél-Korea. A tervek szerint az önvezető robotaxik már 2022-től uralhatják az utakat, írja a pcworld.hu.

Az Intel előrejelzései szerint a robotaxik 160 millió dolláros piacot jelentenek majd 2030-ra.

A Robotaxikat a Mobileye nevű online applikáción keresztül lehet majd rendelni, amely a Moovit tulajdonában van. Az Intel ennek birtokában szélesebb körű szolgáltatásokat nyújthat majd a robotaxik használatba vételekor.

Az izraeli Moovit a járvány gazdasági hatása miatt döntött az Intelnek való közvetlen eladás mellett.

„Egy olyan vállalat számára, mint az Intel, mely rendkívül precízen tervezi előre a jövő alakulását, a koronavírus nem jelenthet visszalépést. Épp ellenkezőleg, először vizsgáld meg a válságot és találj megoldásokat” – folytatta Shashua.

Az Intel már körülbelül 7 százalékos részesedéssel rendelkezett a Moovitban egy korábbi tőkebefektetésből adódóan és nagyjából 840 millió dollárt fizetett a teljes tulajdonjog megszerzéséért.

Az Intel már eddig is jelentős mértékű beruházásokat hajtott végre Izraelben, beleértve 2017-ben a 15,3 milliárd dolláros Mobileye felvásárlását. Decemberben a vállalat megvásárolta a mesterséges intelligenciával foglalkozó szintén izraeli Habana Labs nevű vállalatot is 2 milliárd dollárért. A jövőben a zsidó állam válhat a vállalat új innovációs központjává is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp