Két évig is tarthat a koronavírus járvány, a második hullám akár rosszabb is lehet

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az új koronavírus járvány több hullámban lehet hatással a föld lakosságára a következő egy vagy két évben, és ősszel akár vissza is térhet erősebb formájában, mint a jelenlegi, állítja a Minnesota Egyetem Fertőző Betegség Kutatási Központjának jelentése.

Egy friss jelentés szerint a koronavírushoz képest kevésbé fertőzőek az olyan súlyos influenza járványok, mint amilyen a spanyolnátha volt.

Míg egyesek azt remélik, hogy a koronavírus a nyár folyamán eltűnhet, a jelentés azt hangsúlyozza, hogy az 1700-as évek eleje óta kitört 8 legnagyobb járvány legtöbbjének nem volt világos évszakhoz köthető mintázata, írja a jpost.com.

7 világjárványt okozó vírus jelentős emberi beavatkozás nélkül eltűnt, de hat hónappal később visszatért, és kisebb hullámokat vetett az első két évben. Csupán az 1968-as nagy járvány követte az influenza szezonális mintázatát. És néhány helyen, különösen Európában, a halálozási arány nagyobb volt a második évben.

A jelentés szerint az előző járványok vizsgálatából több olyan következtetés vonható le, amely nagy valószínűséggel igaz lesz a mostanira is. Az első, hogy a járvány akár 18-24 hónapig is eltarthat, a nyájimmunitás nő ez idő alatt. A lakosság 60-70%-a kell, hogy immunis legyen ahhoz, hogy a vírus terjedése megálljon. A WHO friss jelentése szerint jelenleg a világ lakosságának 2-3%-a fertőződött meg.

A természetes megfertőződés során szerzett immunitás élettartama nem ismert. Lehet, hogy néhány hónapig vagy néhány évig tart ki. A WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy azok, akik megfertőződtek, védettek lennének egy következő fertőzéssel szemben.

Az oltás hatással lehet a járvány lefolyására, de ennek kifejlesztése nagy valószínűséggel nem történik meg 2021-nél korábban, és még számtalan előre nem látható akadály miatt tolódhat tovább a felfedezése.

A jelentést Osterholm, Dr. Kristine A. Moore, Dr. Marc Lipsitch és John M. Barry készítette, és határozottan kérték az országok kormányait, hogy tájékoztassák a polgáraikat arról, hogy ez a járvány nem fog egyhamar véget érni, és hogy legyenek felkészülve arra, lehetnek újabb visszaesések a következő két évben.

A Minnesota Egyetem Fertőző Betegség Kutatási Központjának tanulmánya szerint három lehetséges forgatókönyv képzelhető el a koronavírus járvány jövőjét illetően.

Az első szerint a mostani hullámot több kisebb fogja követni még két éven át, és a vírus 2021-ben fokozatosan eltűnik. A járvány erőssége földrajzi helyenként változhat, és mértéke függhet az óvintézkedések – mint például karantén és távolságtartási szabályok betartása – mértékétől.

A második szerint a jelenlegi hullámot egy sokkal erősebb követi ősszel vagy télen, és a jövő évben még egy vagy több kisebb hullám várható. Ebben az esetben vissza kellene vezetni ősszel a karantént és a távolságtartási intézkedéseket ahhoz, hogy ne legyen az egészségügyi rendszer túlterhelve. Ez a verzió hasonló lenne a 1918-as spanyolnátha járvány és az 1957-58-as járvány lefolyásához.

A harmadik forgatókönyv szerint a jelenlegi járványt folyamatos további fertőződések követik, amelyek azonban nem mutatnak világos mintázatot. Ez valószínűleg nem igényelné a távolságtartási intézkedések fenntartását, de a megbetegedések és a halálesetek továbbra is folytatódnának.

A jelentés szerint bármelyik forgatókönyv valósul is meg, fontos, hogy a kormányok tisztában legyenek azzal, hogy további 18-24 hónapig jelen lesz a koronavírus fertőzés. Azt javasolják, hogy az országok a legrosszabb, azaz a második forgatókönyvre készüljenek fel, és számoljanak azzal, hogy nem lesz se oltás, se nyájimmunitás.

Lipsitch aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az országok elkezdték feloldani a korlátozásokat. „Szerintem ez a kísérletezés emberi életekbe kerülhet, különösen olyan helyeken, ahol nem tudják, hogyan lassítsák le az életet még egyszer.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp