Magyar holokauszt túlélő az édesanyja a Kiss frontemberének

Gene Simmons édesanyja ma 75 éve szabadult fel a mauthaseni koncentrációs táborban.

A Kiss frontembere, Gene Simmons édesanyja, magyar származású holokauszt túlélő. Fia szerint Klein Flóra szinte soha nem beszélt azokról a megpróbáltatásokról, amelyek a holokauszt idején érték, írja a jta.org.

Gene Simons és édesanyja, Klein Flóra

Gene Simmons eddig nem sokat tudott magyar származású édesanyja múltjáról. Azonban nemrég egy német lap rengeteg információval látta el. A Bild am Sonntag ugyanis 100 oldalnyi dokumentumot adott át az Izraelben született rock sztárnak. Az iratok között található egy nyilatkozat arról, hogy meg kell emlékezni a haláltáborból való szabadulásának 75-dik évfordulójáról.

Klein Flóra Magyarországon született, és 19 éves volt, amikor az amerikai csapatok felszabadították Mauthausent 1945. május 5-én. A Kiss frontemberének édesanyja 93 évesen halt meg az Egyesült Államokban.

A dokumentumokban Klein többek között azt írja: „1944. novemberében a ravensbrücki koncentrációs táborba kerültem. A 21-es blokkban éltem, a földeken dolgoztam, krumplit szedtem a táboron kívül. Ócska ruhákat hordtam, amelyek hátára egy fehér kereszt volt festve, miközben egy olyan tábor foglya voltam, amelyet szögesdrót vett körbe és SS katonák őrizték.”

Kleint a flossenburgi koncentrációs táborba szállították át 1945 januárban Ravensbrückből, és márciusban került Mauthausenbe.

„Erős volt”, mondta Simmons a Bildnek adott interjúban, miután elolvasta a dokumentumokat. „Teljesen egyedül harcolt.”

Simmons a nagyanyja nevét is megtalálta a dokumentumok között. Ester Blau gázkamrában halt meg.

Édesanyja egy kárpitoshoz, Jechiel Weitz-hez ment feleségül 1946-ban, egy évvel azután, hogy kivándoroltak Izraelbe. Simmons Chaim Weitz néven látta meg a napvilágot 1949-ben. A szülei később elváltak és Simmons anyja magával vitte a fiát New Yorkba 1958-ban.

Simmons hangsúlyozta, az embereknek nem szabadna elfeledniük a holokausztot.

„Újra és újra megtörténhet. Ezért kell beszélni róla”, mondta. „Aggasztó, amikor a zsidóknak azt tanácsolják, ne hordjanak kippát az utcán, vagy nem engedik a muszlimokat a saját szokásaik szerint öltözködni. Figyelni kell ezekre a gyanús jelekre és mindent szóvá kell tenni.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp