Koronavírus ellenanyagot állítottak elő izraeli kutatók

Jelentős áttörést értek el a koronavírus elleni küzdelemben az Izraeli Biológiai Kutatóintézet munkatársai. Az antitest kifejlesztése előrelépésnek számít, a felhasználásával elkészülő oltásra azonban még várni kell.

Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter és az ellenőrzése alá tartozó Izraeli Biológiai Kutatóintézet közös közleményben jelentette be, hogy az intézet kutatói sikeresen állítottak elő a koronavírust támadó antitestet, adta hírül a Ynet. A bejelentés szerint az ellenanyag monoklonálisan támadja meg a vírust és képes semlegesíteni azt a betegek testében.

Jelenleg az ellenanyag szabadalmi bejegyzése zajlik, ezt követően az intézet nemzetközi cégekhez fordul majd az antitest tömeggyártásának érdekében. Az ellenanyag nevének meghatározása is még hátravan, valamint a védelmi minisztérium jogtanácsosa is vizsgálja az antitest felfedezésével kapocslatos jogi lépéseket.

Az Izraeli Biológiai Kutatóintézet ugyanis a miniszterelnöki kabinetiroda és a védelmi minisztérium ellenőrzése alatt áll. Kutatásainak egy része titkosak, az intézet egyik tevékenysége a biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezés módjainak kifejlesztése.

Az ellenanyaggal kapcsolatban egy fertőző betegségekkel foglalkozó szakértő a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy az Izraeli Biológiai Kutatóintézetnek komoly hagyománya van a monoklonális antitestek kifejlesztésében. Így valószínűleg sikeresen állítottak elő a koronavírust semlegesíteni képes ellenanyagot, amely passzív oltásként nagyon jól működhet a betegség kezelésében. A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy hosszú időbe telik az eljárás, amíg egy laborban elkészült ellenanyagból egy bizonyítottan használható vakcinát lehet gyártani.

Izraelben több cég és kutatóközpont is dolgozik a koronavírus elleni védőoltás vagy gyógyszer kifejlesztésén. Néhányuk munkájáról ezekben a cikkekben számoltunk be korábban:

100%-os túlélési rátát mutat egy izraeli koronavírus kezelés – Kibic Magazin

Az összes páciens életben maradt és többnek a lélgzési paraméterei is javultak, a Pluristem nevű haifai cég szerint. Hat kritikus állapotban lévő, veszélyeztetett csoportba tartozó izraeli koronavírus beteget kezeltek a Pluristem placenta-alapú sejtterápiájával, és mind a hat beteg túl van az életveszélyen, a haifai központú cég előzetes adatai szerint.

Új izraeli terápia segíthet a koronavírusos betegek egyik vezető halálokának kezelésében – Kibic Magazin

Akut tüdőbetegséggel (akut respirációs distressz szindróma, ARDS) élő páciensek kezelésére fejlesztettek ki innovatív terápiát Izraelben. Az ARDS a tüdőgyulladás egy súlyos formája, akut, diffúz tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egyik vezető halálok a koronavírusos betegek körében.

 

Izraelből érkezhet a koronavírus elleni védőoltás – Kibic Magazin

Izraeli kutatók állítják, áttörést értek el a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében. A madarakon már sikeresen tesztelt vakcina pár hónap alatt az embereket támadó vírus ellen is hatékony lehet. Az izraeli Migal kutatóintézet munkatársai ma egy sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy tudományos áttörést értek el a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében, adta hírül a Ynet.

Június 1-én kezdik tesztelni a koronavírus elleni oltást embereken – Kibic Magazin

Izraeli kutatók állítása szerint néhány napra vannak attól, hogy a koronavírus oltás aktív komponensének gyártását befejezzék, amelyet már embereken is lehet tesztelni. Négy évvel ezelőtt a Migal Intézet sikerrel fejlesztett ki egy vakcinát a baromfikat megtámadó Infectious Bronchitis Virus (IBV) ellen, az akkori fejlesztés tapasztalatait igyekeztek ez esetben is felhasználni, írja a jpost.com.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp