A Judenrampén szálltak ki az első magyar zsidók a marhavagonokból

Három éven át ez a hely volt a végső állomás félmillió rab számára, akiket a németek halálba küldtek. A koronavírus járvány ellenére az Auschwitz-Birkenaui Emlékhely Alapítvány igazgatója nemrég gyertyát gyújtott ennek emlékére a helyszínen.

Május 2-dikán volt a 76-dik évfordulója annak, hogy a magyar zsidókkal elindult az első transzport Auschwitzba. Ez volt az első vonat, amely Magyarországról deportált embereket szállított, 1800 főt a Budapest környéki Kistarcsáról és 2000 főt a vajdasági Topolyáról.

magyar zsidók a Judenrampén 1944 május-júniusa környékén

A koronavírus járvány ellenére az Auschwitz-Birkenaui Emlékhely Alapítvány igazgatója, Agnieszka Molenda gyertyát gyújtott a birkenaui Judenrampén szimbolikusan elhelyezett marhavagon előtt. Itt szálltak ki ugyanis az első magyar zsidók a vagonokból.

A Kibic Magazint Agnieszka Molenda úgy tájékoztatta, hogy egy perces néma csenddel emlékezett a helyszínen Auschwitz összes áldozatára. A kutatási adatok szerint 1944 május 2-től 1944 őszéig 430000 férfi, nő és gyermek érkezett Magyarországról Auschwitzba.

Agnieszka Molenda

A Judenrampe volt a legfőbb hely, ahol az áldozatok kiszálltak a marhavagonokból 1942 tavasza és 1944 májusa között. És itt dőlt el, kiket fognak a nácik a Harmadik Birodalom szempontjából hasznosnak ítélni, és dolgoztatni a táborban és kik lesznek azok, akiket azonnal a gázkamrákba küldenek. Három éven át ez a hely volt a végső állomás félmillió rab számára, akiket a németek halálba küldtek.

Ma a tábor étel raktárait és ezt az emlékhelyet az Auschwitz-Birkenau Alapítvány gondozza. Agnieszka Molenda a Kibic Magazinnak elmondta:

Szinte senki sem ismeri a Judenrampe jelentőségét. Az alapítvány szeretné a jövőben az eredeti állapotába visszaállítani az épületeket, és a tervek szerint itt épül majd fel a világ egyetlen Judenrampe Múzeuma is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp