Heisler: Elkerültük, hogy tömegesen kelljen megválni munkatársainktól

Megyeri J. András azzal vádolta a Mazsihiszt, hogy turisztikai vezetője közel százmillió forintos sikerdíjat kapott a hitközségi megszorítások ellenére. Heisler András szerint azonban nincs ilyen prémium, viszont egy külső cégnek köszönhetően többszörösére nőtt a turisztikai árbevételük az elmúlt években.

Megyeri J. András Sípuccai Dosszié 5 címen cikket jelentetett meg a Lekvár és Jam blogon arról, hogy a Mazsihisznél a költségmegtakarítások ellenére a turisztikai vezető közel 93 millió forintos sikerdíjat kapott az elmúlt évben végzett munkájáért.

Megyeri azt írja a cikkben, hogy a főjogász által kiadott szakvélemény szerint a Hitközség vezetői, a bércsökkentésekhez hasonló módon, „meg sem próbáltak valamiféle méltányosságot kicsikarni a turisztikai vezetőtől, az összeget minden további nélkül kifizették”. Ezen kívül a főjogászra hivatkozva megjegyzi, hogy eleve aggályos a prémium nagysága, illetve azt állítja, hogyha ez az összeg nem került volna kifizetésre, akkor a hitközségi dolgozók fizetését elég lett volna 30%-kal csökkenteni.

A Kibic Magazin megkereste az állításokkal kapcsolatban a Mazsihisz elnökét, Heisler Andrást, aki a konkrét válaszai előtt hangsúlyozta: „a Kibic Magazin megkeresésére szívesen reagálok, de Megyeri J. Andrással nem kívánok foglalkozni, amit tesz az méltatlan egy zsidó embertől”.

Lapunk három konkrét kérdést tett fel a Mazsihisz elnökének, amelyeket alább olvashatnak Heisler András válaszaival.

 Miért nem tartották fontosnak, hogy a jelen helyzetben csökkenjen a turisztikai vezető kifizetett prémiuma?

Fontos rögzíteni, hogy nincs a turisztikai vezetőnek semmilyen prémiuma. A MAZSIHISZ-nek egy Kft-vel kötött megállapodása van, ami az üzemeltetési díjat és a fentiek szerinti forgalmi jutalékot tartalmazza.

A Mazsihisz 2016-ban felbontotta szerződését a turizmust saját számlájában lebonyolító vállalkozóval és saját Turisztikai Igazgatóságot hozott létre. Mivel ehhez szakembere nem volt, az igazgatóság létrehozását, megszervezését és működtetését egy, a szakmában kiváló nevet szerzett szakember, Róna Iván Kft-jére, a Gari Kft-re bízta. A megállapodás szerint minden pénzügyi mozgást a MAZSIHISZ saját számláján  teljesít és ezzel a Kft teljes transzparenciát biztosít a turisztikai forgalomban. A 2017-ben létrejött megállapodás szerint a Kft az igazgatóság munkájának irányításáért havonta 1,2 millió forintot számlázhatott és e mellett forgalmi jutalékra jogosult.

Heisler András

Nem tartja-e a Hitközség magasnak a jutalékot az eleve magas fizetés mellett?

Az üzemeltetési díj és a forgalmi jutalék mértéke a teljes bevételre vonatkoztatva a 2019-es csúcs esztendőben is csak 5% volt, amit a MAZSIHISZ vezetése méltányosnak tart, és a szervezet abban érdekelt, hogy a turisztikai árbevétel a lehető legnagyobb mértékben emelkedjen, aktuálisan a lehető leggyorsabban álljon helyre.

 Az új Kft-t megelőzően turisztikai árbevételünk 640 millió forint volt. Megállapodásunk szerint a Kft-t forgalmi jutalék akkor illeti meg, ha eléri az 1.100 millió forint árbevételt. A forgalmi jutalék mértéke 1.100 millió forintig 0%, az 1.100 millió forint feletti árbevételnek pedig a 10 %-a, amit a Kft az évet követő elszámoláskor jogosult számlázni a MAZSIHISZ felé.

A MAZSIHISZ vezetése 2019-ben átvizsgálta a szerződés feltételeit és a forgalmi jutalék mértékén egyhangú szavazással nem változtatott. A  14 tagú vezetőség az 1.100 millió forint árbevétel felett kifizetett jutalékot az elért eredmények tükrében megfelelőnek találta,  a Mazsihisz számára ez a rendszer semmiféle kockázatot nem jelent és jó teljesítés esetén a MAZSIHISZ a forgalmi jutalék mértékének tízszereséhez jut.

Partnerünk tavalyi évi teljesítése a Mazsihisz számára rendkívül kedvező volt. A három évvel ezelőtti 640 milliós árbevétel 2019-re nettó 1.770 millió forintra emelkedett. Az igazolt teljesítés utáni nettó 73 milliós forgalmi jutalékkal szemben a Mazsihisz mintegy 700 milliós forgalmat realizált a jutalékmentes 1.100 milliárd árbevétel felett.

A számla beérkezése és a Covid járvány miatti megszorító intézkedések egyidejűsége miatt  a MAZSIHISZ elnökeként azonnal rendkívüli vezetőségi ülést hívtam össze.

A Vezetőség a jogász nem fizetésre vonatkozó  álláspontját 13 igen és  1 ellenszavazattal elutasította, viszont megerősítette, hogy a Mazsihisz igazolt teljesítés esetén minden beszállítóját továbbra is maradéktalanul ki fogja fizetni: ez a zsidó morál és az üzleti etika szerint is kötelezettségünk.

A Kft-vel ezzel párhuzamosan az alábbi megszorításokban állapodtunk meg:

  • A Kft számláját 3 egyenlő részletben, 2021. május 5-ig teljesítjük.
  • A turizmust működtető feladatáért a Kft részére fizetendő havi díjat 2020. december 31-ig 40%-kal csökkentjük.
  • A Kft vállalja, hogy a 2020 és 2021-es években a korábbiakkal azonos érdekeltségi rendszerben fogja végezni tevékenységét. (Ez utóbbi praktikusan azt jelenti, hogy 2020-ban forgalmi jutalékra a Kft nem számíthat, és 2021-ben csak reménykedhetünk, hogy meg lehet haladni az 1.100 millió forintos határt)

A Lekvár és Jam cikkében szerepelt az az állítás is, hogy a Mazsihisznél a felső vezetők bére 20%-kal, az alsóbb szinten dolgozóké 40%-kal lett csökkentve. Ha igen, mi ennek az oka?

A csökkentés mértéke 20%,30% és 40%, attól függően, hogy a jelenlegi fékezett működés során ki mennyi munkát tud végezni szervezetünk érdekében. A 40%-os csökkentés azokat érinti, akik ezekben a hónapokban nem, vagy alig tudnak közösségünk érdekében dolgozni – de a Mazsihisz el kívánta kerülni, hogy munkatársakat az utcára kelljen küldenie.

A kialakult helyzet a lehető leggyorsabb intézkedést tette szükségessé.  A vallási és a világi vezetés bére egységesen 20 %-kal, a bezárt zsinagógák munkatársainak bére pedig általánosságban 40 %-kal csökkent. Nincs olyan vezetőnk, aki ebből a rendszerből kimaradt volna, függetlenül attól, hogy néhányuknak a jelenlegi helyzetben napi 14-16 órát kell dolgoznia. Ez egyfajta szolidaritás azok irányába, akik önhibájukon kívül jelenleg nem jutnak munkához. Nyilván akadnak besorolási hibák, ezeket a management korrigálni fogja. Ami talán ennél fontosabb, az intézkedéssel elkerültük, hogy tömegesen kelljen megválni munkatársainktól.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp