A korona-vírus elleni küzdelmet támogatja a zsidó Nobel legutóbbi díjazottja

A koronavírus-járvány elleni védekezésre ajánlotta fel egymillió dollárral (322 millió forinttal) járó Genezis-díját Nátán Saranszki egykori szovjet máskéntgondolkodó, később izraeli politikus.

A zsidó Nobel-díjként emlegetett díjat odaítélő szervezet hétfői közleménye szerint Saranszki az összeget izraeli és más országbeli olyan szervezeteknek juttatja, amelyek a járvány áldozatain segítenek, és a járvány megfékezését célzó kutatásokat támogatnak. A Genezis-díj korábbi kitüntetettjei is jótékony célra adományozták az elismeréssel járó összeget.

Natan Saranszki kapja meg 2020-ban a zsidó Nobel-díjat – Kibic Magazin

Natan Saranszki, a Szovjetunióban cionizmus miatt bebörtönzött korábbi izraeli politikus és Szochnut-elnök kapja meg jövőre a „zsidó Nobel-díjnak” is nevezett Genezis-díjat. A Genezis-díjat évente kiosztó alapítvány bejelentése szerint 2020-ban Natan Saranszkinak ítélték oda a „zsidó Nobelnek” is nevezett elismerést. A díjat Saranszki jövő év június 18-án veheti át Jeruzsálemben.

Az Izraelben élő Saranszki hangsúlyozta, világszerte sokan támogatják adományaikkal a járvány elleni küzdelmet és az áldozatokat, és a maga részéről megtiszteltetésnek tekinti, hogy csatlakozhat erőfeszítéseikhez.

A Genezis-díj Alapítvány közleménye szerint az egymillió dollárból a jeruzsálemi mentőszolgálatokat támogató szervezetek, a súlyosan sérült gyermekekkel foglalkozó intézmények, a családon belüli erőszak áldozatai, a tel-avivi afrikai menekültek és a mentális betegséggel küzdő rászorulók részesednek.

A 72 éves Saranszki az izraeli Weizmann Tudományos Intézet, a Columbia Egyetem és a New York-i Egyetem kutatásait is támogatja, valamint a tengerentúli idős zsidó közösségeket.

A Genezis-díjat 2013 óta minden évben olyan személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját. Korábban Michael Bloomberg, egykori New York-i polgármester, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman hegedűművész is átvehette.

Szavazz, ki kapja a következő a zsidó Nobel-díjat – Kibic Magazin

A 2020-as díjazott, Natan Sharansky arra kérte a Genezis-díj Alapítványt, hogy olyan szervezeteknek és személyeknek utalja át a jutalommal járó pénzösszeget, akiket valamilyen módon érint a koronavírus járvány. A Genezis-díj Alapítvány évek óta díjaz népszerű és elismert zsidó személyeket, többek között Michael Bloomberget, New York korábbi polgármesterét, Ruth Bader Ginsburg alkotmánybírót, Itzhak Perlman hegedűművészt és Natan Sharansky izraeli politikust, emberi jogi aktivisát.

Saranszki a hetvenes években fordult szembe a szovjet hatalommal, szorosan együttműködött a Nobel-békedíjas Andrej Szaharovval, alapító tagja volt a szovjetunióbeli emberi jogok megsértését vizsgáló Helsinki Csoportnak, és egyike volt a legismertebb szovjet zsidóknak, akiktől megtagadták az Izraelbe való kivándorlás lehetőségét.

1977-ben koholt vádak alapján elítélték, és kilenc évet töltött börtönben, legnagyobb részét magánzárkában. A felesége, Avital és nemzetközi szervezetek által indított kampány hatására 1986-ban szabadon bocsátották, és azonnal Izraelbe költözött. 

A legfőbb célunk a zsidó identitás erősítése – Kibic Magazin

Natan Saranszki, a Szochnut – Jewish Agency elnöke a szervezet európai küldötteinek éves találkozója alkalmából érkezett Budapestre. Többek között bevándorlásról, antiszemitizmusról, Izrael és a világ zsidóságának kapcsolatáról és sok millió zsidó alijázóról beszélgettünk vele. A ’90-es évek elején részt vettem egy Szochnut által szervezett programban, amely arról szólt, hogy középiskolások Izraelben tanulnak négy évet, leérettségiznek, és jó eséllyel alijáznak (letelepednek Izraelben – ÁP) is ezután.

Egy évvel később részt vett azon a washingtoni demonstráción, amelyen Mihail Gorbacsov szovjet vezető látogatása előtt szabad kivándorlási jogot követeltek a szovjet zsidók számára Izraelbe. Gorbacsov ezt lehetővé is tette, és a becslések szerint 1,6 millió orosz zsidó élt a jogával.

Saranszki Izraelben politikusként és a közszolgálatban dolgozott, kilenc éven át volt a Szochnut vezetője. Három könyvet írt és számos kitüntetést kapott, köztük a legmagasabb izraeli állami kitüntetést is, az amerikai Elnöki Érdemérmet és a Kongresszusi Aranyérmet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp