Egyes izraeli kutatók szerint szükségtelen a karantén a járvány alatt

Szerintük nevetséges az az érv, hogy így akarják minimalizálni a fertőzöttek számát.

Izrael lezárás nélkül is kontroll alatt tudta volna tartani a járványt a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói szerint.

A www.arxiv.com-on publikált új tanulmányban David Gershon professzor, Alexander Lipton és Hagai Levine azt állítják, hogy az olyan országokban, ahol egymillió lakosra 100 intenzív osztályos ágy jut, nem szükséges a karantén.

„A koronavírus járvány előtt 2000, azóta 3000 ilyen ágy van Izraelben”, mondta Gershon a jpost.com-nak. „Ez azt jelenti, hogy a karantén felesleges, és a járványt meg lehetett volna állítani azzal, hogy az emberek számára higiéniás óvintézkedéseket írnak elő nyilvános helyeken.”

A kutatók a szükséges ágyak számát egy modellszámítás segítségével kalkulálták ki, amelynek alapvető célja az volt, hogy az egészségügyi rendszer ne legyen túlterhelve.

A karantén célja, hogy a társadalmak átvészeljék azt az időszakot, amíg az oltást kifejlesztik a vírus ellen, azonban ez hatalmas gazdasági károkkal jár, ezen kívül elmagányosodáshoz, hatalmas munkanélküliséghez, drogfüggőség kialakulásához, a családon belüli erőszak növekedéséhez, éhezéshez vezet.

Ha azonban az a célja a karanténnak, hogy lassítsa a megbetegedéseket annak érdekében, hogy ne legyen túlterhelve az egészségügyi rendszer, akkor más eszközök is lehetségesek ennek elérésére, állítják a szakemberek.

Ha a hatóságok szigorúan betartatják az emberekkel a higiéniai óvintézkedéseket – maszkviselés, távolságtartás, fizetett önkéntes karantén, tesztelés és betegek mobiljának nyomkövetése -, akkor szerintük nem lenne szükség a karanténra.

Gershon hozzátette, hogy Izraelben nagyjából egymillió gyerek van, és a járvány miatt a lakosság 13%-át fenyegeti komoly veszély. A kutatók megvizsgáltak olyan országokat is – Svédországot, Szingapúrt, Taiwant és Dél-Koreát -, ahol nem vezették be a karantént, és nem lett túlterhelve az egészségügy, holott a lakosságra jutó kórházi ágyak száma kevesebb, mint Izraelben.

Ugyanakkor vannak országok, ahol szerintük szükség van a karanténra, ilyen Nagy-Britannia és Németország.

Gershon szerint az izraeli kormány túl drasztikusan hozott meg intézkedéseket és túl gyorsan, mielőtt bizonyíték lett volna arra, hogy súlyos a helyzet.

Ugyanakkor Manfred Green közegészségügyi szakértő megjegyezte, hogy a legjobb modellezők azok, akik utólag okosak, és a legjobb diagnózist a patológusok tudják felállítani.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp