Újrafelhasználhatóvá próbálja tenni a maszkokat feltalálója

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Nyugdíjazása ellenére munkába állt az N95-ös maszkok nyugdíjas feltalálója, hogy sterilizálhatóvá tegye a találmányát, mivel a kórházak állandó maszkhiányban szenvednek.
A kórházakban állandó maszkhiány van, mivel a legtöbbjük csupán egyszer használatos. Peter Tsai, az N95-ös maszk vezető feltalálója ezért nyugdíjazása ellenére ismét munkába állt, hogy újrafelhasználhatóvá tegye a maszkokat.

Peter Tsai

Peter Tsai 1992-ben találta fel azt a filtert, amely blokkolja a vírusok bejutását a maszkon keresztül. „Én csak a filter fejlesztését segítettem elő, ez nem egy különleges találmány”, mondja szerényen a kutató a jpost.com szerint.

A maszkok pillanatnyilag egyszeri használatra alkalmasak, éppen ezért állandó hiány van belőlük a kórházakban és azoknál az orvosoknál, akik koronavírusos betegeket kezelnek. Ezért Tsai megpróbálja újrafelhasználhatóvá tenni őket.

Sok orvos alkohollal vagy hypóval próbálja sterilizálni a maszkokat kényszerűségből, de ezek az eljárások roncsolhatják az anyagot. Tsai elmondta, hogy elárasztották az e-mail fiókját a kérések, hogy segítsen kitalálni, hogyan lehetne biztonságosan sterilizálni a találmányát.

„Szeretnék segíteni az embereknek, ez a dolgom”, mondta Tsai, aki már nyugdíjas éveit tölti tavaly óta.

Tsai korábban a Tennessee Egyetemen dolgozott tavalyi nyugdíjazásáig. Idén március közepe óta azonban az N95DECON nevű amerikai csoport tagja, ahol önkéntes kutatók és szervezetek kísérleteznek a sterilizálás különböző módszereivel, például hővel, UV fénnyel, hidrogén-peroxiddal.

Korábbi kollégája, a Tennessee Egyetem kutatási alapítványának elnökhelyettese nagyra értékelte Tsai erőfeszítéseit. Ám a kutató azt mondta, a dicséret az orvosokat és más egészségügyi dolgozókat illeti, akik az első vonalban küzdenek az emberek életéért.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp