Újrafelhasználhatóvá próbálja tenni a maszkokat feltalálója

Nyugdíjazása ellenére munkába állt az N95-ös maszkok nyugdíjas feltalálója, hogy sterilizálhatóvá tegye a találmányát, mivel a kórházak állandó maszkhiányban szenvednek.
A kórházakban állandó maszkhiány van, mivel a legtöbbjük csupán egyszer használatos. Peter Tsai, az N95-ös maszk vezető feltalálója ezért nyugdíjazása ellenére ismét munkába állt, hogy újrafelhasználhatóvá tegye a maszkokat.

Peter Tsai

Peter Tsai 1992-ben találta fel azt a filtert, amely blokkolja a vírusok bejutását a maszkon keresztül. „Én csak a filter fejlesztését segítettem elő, ez nem egy különleges találmány”, mondja szerényen a kutató a jpost.com szerint.

A maszkok pillanatnyilag egyszeri használatra alkalmasak, éppen ezért állandó hiány van belőlük a kórházakban és azoknál az orvosoknál, akik koronavírusos betegeket kezelnek. Ezért Tsai megpróbálja újrafelhasználhatóvá tenni őket.

Sok orvos alkohollal vagy hypóval próbálja sterilizálni a maszkokat kényszerűségből, de ezek az eljárások roncsolhatják az anyagot. Tsai elmondta, hogy elárasztották az e-mail fiókját a kérések, hogy segítsen kitalálni, hogyan lehetne biztonságosan sterilizálni a találmányát.

„Szeretnék segíteni az embereknek, ez a dolgom”, mondta Tsai, aki már nyugdíjas éveit tölti tavaly óta.

Tsai korábban a Tennessee Egyetemen dolgozott tavalyi nyugdíjazásáig. Idén március közepe óta azonban az N95DECON nevű amerikai csoport tagja, ahol önkéntes kutatók és szervezetek kísérleteznek a sterilizálás különböző módszereivel, például hővel, UV fénnyel, hidrogén-peroxiddal.

Korábbi kollégája, a Tennessee Egyetem kutatási alapítványának elnökhelyettese nagyra értékelte Tsai erőfeszítéseit. Ám a kutató azt mondta, a dicséret az orvosokat és más egészségügyi dolgozókat illeti, akik az első vonalban küzdenek az emberek életéért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp