Fáklyát gyújtott volna Izrael Állam tiszteletére, aztán megérkezett a rabbik levele

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Chani Lifshitz, a népszerű nepáli Chabad-központ vezetője lett volna az egyik fáklyagyújtó Izrael függetlenség napi központi rendezvényén. A Chabad rabbinikus bírósága azonban közbelépett.

A Katmanduban, Nepál fővárosában található Chabad-központ helyi zsidók hiányában az ott nagy számban megforduló izraeli turisták egyik kedvelt helyszínévé vált. A központot Chani Lifshitz és rabbi férje, Chezki vezetik.

Chani Lifshitz

Tevékenységük elismeréseképp Chani Lifshitzet felkérte Miri Regev izraeli kulturális miniszter, hogy legyen egyike azon kiválasztottaknak, akik Izrael függetlenségének 72. évfordulója alkalmából fáklyát gyújtanak a központi ünnepség keretében.

Lifshitz boldogan mondott igent a felkérésre, és már megvolt a dátum, hogy férjével mikor utaznak Izraelbe a nemzeti ünnepre. Aztán egyszer csak Chani Lifshitz egy levelet kapott a Chabad szentföldi rabbinikus bíróságától, amelyben a chaszid mozgalmat irányító szervezet felszólítja Lifshitzet, hogy ne vegyen részt a rendezvényen. Az indoklás csupán annyi volt, hogy a részvételt a rabbinikus bíróságnak kellett volna engedélyezni.

Az esettel kapcsolatban Chani Lifshitz a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy nagyon hálás Izrael Államnak azért, hogy őt választotta, de tiszteletben tartja a rabbinikus bíróság döntését, és nem szeretne semmilyen vita központjába kerülni.

Kilenc évvel ezelőtt a szintén chabados Simon Rozenberg rabbi gyújthatott fáklyát az akkori függetlenség napi ünnepségen. Rozenberg akkor kisebb botrányt okozott azzal, hogy a megszokott Izrael Állam dicsőségére szöveg helyett azt mondta, hogy Izrael földjének dicsőségére.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp