Koronavírusban meghalt Belgium egyik utolsó holokauszt-túlélője

Túlélte az auschwitzi poklot, a koronavírussal azonban már nem bírt. A 94 éves Henri Kichkát egy brüsszeli idősotthonban érte a halál.

94 éves korában belehalt a koronavírus-fertőzésbe Henri Kichka, aki Belgium egyik utolsó holokauszt-túlélője volt, számolt be a 444 a BBC nyomán. „Auschwitzot nem éled túl, az a hely maga a halál” – válaszolta nemrég arra a kérdésre, hogyan élte túl a haláltábort.

Henri Kichka

Henri Kichka szülei az antiszemitizmus elől menekültek Lengyelországból Belgiumba. Az ország náci megszállását követően apjával együtt kényszermunkára vitték, miközben családja nőtagjait Auschwitzba deportálták, ahol meggyilkolták őket.

Kichka évekig nem volt hajlandó beszélni a holokausztban átéltekről. Később viszont már iskolákban tartott előadásokat tapasztalatairól, és bár az emlékek felidézése fájdalmat okozott neki, biztos akart lenni abban, hogy mások nem felejtik el a történteket. Hatvan évvel a világháború után emlékiratait is megjelentette, hogy története a halála után is fennmaradhasson.

„Az aprócska, mikroszkopikus koronavírusnak sikerült az, ami az egész náci hadseregnek nem. Édesapám túlélte a halálmenetet, de életmenete ma véget ért”

– írta a Facebookon megemlékezésében Kichka fia, Michel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp