Távozik hivatalából az izraeli egészségügyi miniszter

Távozik hivatalából a sokat bírált Jákov Licman egészségügyi miniszter, a következő kormányban várhatóan lakásügyi miniszter lesz. Korábban több száz orvos követelte a miniszter leváltását.

Az egyik legszigorúbban vallásos, a guri haszid csoporthoz tartozó Jákov Licman korábban maga is elkapta feleségével a fertőzést, miután az izraeli médiában megjelent beszámolók szerint a kormány utasításait megszegő, titokban tovább működő imacsoportba járt.

Jákov Licman

A 71 éves Licman több mint egy évtizeden át ült az egészségügy miniszteri székben, csak a 2013-2015 -ig működő koalíciós kormányban váltotta fel az orvos végzettségű Jael German, a centrista Van jövő (Jes Atíd) párt politikusa.

Licman tevékenységét a koronavírus-járvány idején sokan bírálták, többek közt több mint száz orvos és kórházi vezető levélben kérte, hogy orvos szakembert nevezzenek ki helyette az egészségügy élére.

Licman működése alatt nemzetközi összehasonlításban tovább romlott az izraeli egészségügy helyzete, csökkent az ezer lakosra jutó kórháza ágyak száma, nőtt a kórházi fertőzések száma, egyre nagyobbá vált az egészségügyi szakemberek hiánya és csökkent a költségvetés egészségügyi kiadásokra szánt aránya.

Ugyanakkor minisztersége kezdetén sikeres reformot hajtott végre az idősgondozásban, bevezette a tizennyolc éven aluliak díjmentes fogorvosi ellátását, és háromszázról ötszáz millió sékelre (közel harmincmilliárdról közel ötvenmilliárd forintra) növelte a gyógyszertámogatásra szánt költségvetési keretet.

A tizenkettes kereskedelmi televízió híradása szerint a hamarosan felálló, új Netanjahu-Ganz kormányban a Kék-fehér párt fogja megkapni az egészségügyet, és ők politikus helyett várhatóan egy külsős szakembert kérnek majd fel miniszternek.

A ynet értesülése szerint a minisztérium orvosi osztályának vezetője levelet küldött a kórházaknak és az egészségbiztosítási pénztáraknak, hogy amennyiben nem lesz váratlan növekedés a koronavírussal fertőzöttek számában, akkor május 3-tól indítsák újra az egészségügyi ellátást, ismét végezzék el a nem életmentő műtéteket is, egyelőre a járvány előtti nagyságrend mintegy felében, elsősorban a fiatalabb korosztályok számára.

Az egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse és igazgatóhelyettese, Itamár Grotto szerint lecsengőben van a járvány első hulláma Izraelben. A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy több kórházban a korona-osztályok bezárását mérlegelik a csökkenő esetszám miatt.

A járvány kitörése óta több mint 15 ezer fertőzöttet regisztráltak az országban, akik közül már több mint hat és félezren meggyógyultak. Százkilencvenkilencen haltak meg a betegség következtében, és jelenleg százan vannak lélegeztetőgépen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp