Ortodox zsidók ezrei adományoznak vérplazmát a koronavírus elleni küzdelemhez

Haszidok, ultra- és modern ortodoxok orvosokkal és járványügyi szakemberekkel együtt alakítottak ki egy vérplazmaadományozó-hálózatot. Orvosok szerint a vérplazma-terápia lehet a Covid-19 elleni fellépés egyik kulcsa.

A vérplazma-terápia lehet a koronavírus-fertőzés által okozott megbetegedés egyik jól működő ellenszere. Ezt ismerte fel már a járvány korai szakaszában Shmuel Shoham, a Johns Hopkins Egyetem infektológusa. Shoham szakterülete a transzplantációs betegek fertőző betegségeinek gyógyítása, és megfigyelései szerint a gyógyult koronavírus-fertőzöttek vérplazmájában található ellenanyagok kulcsszerepet játszhatnak a Covid-19 elleni küzdelemben.

Ultraortodox zsidók adományoznak vérplazmát a New York-i Mount Sinai Kórházban

Shoham ezért megkérte jóbarátját, Chaim Lebovitsot, egy ortodox zsidó közösségi vezetőt a New York állambeli Monsey-ból, hogy keressen a közösségében olyanokat, akik felgyógyultak a fertőzésből és adományoznának vérplazmát terápiás célokra. A New Yorkban és annak környékén élő ortodox és haszid zsidókra a járvány már korai szakaszában igen súlyosan lesújtott, így Shoham arra számított, hogy ezekben a közösségekben sokan rendelkezhetnek a megfelelő antitestekkel.

Lebovits nem is habozott sokáig, nem csak a saját közösségén belül érdeklődött, de elérte a New York-i régió kórházait, haszid és modern ortodox zsidó közösségeit egyaránt. Az így létrejövő összefogásnak köszönhetően egy egész vérplazmaadományozó-hálózatot sikerült létrehoznia, amelyben az ortodox zsidók lettek a legfőbb adományozók. Az összefogásba rabbik, orvosok és járványügyi szakemberek is beszálltak, akik együtt magyarázták el a leendő donoroknak a vérplazma adományozásának fontosságát.

Eddig nagyjából 3000 ember – többségében férfiak – adományoztak vérplazmát a régióból, és további 6000 embert teszteltek le, hogy birtokába vannak-e a megfelelő antitesteknek. Lebovits abban reménykedik, hogy több mint 45 ezer vérplazma-adományozót tud leszervezni a New York környéki ortodox zsidó közösségekből. A Mount Sinai Kórház már most arról számolt be, hogy a vérplazmát adományozók több mint fele ezekből az ortodox zsidó közösségekből érkezett.

Az ortodox zsidók a vérplazma adományozásával az életmentésen kívül saját közösségük renoméját is javíthatják az amerikai társadalom szemében. A járvány kitörése óta a haszid és más ultraortodox zsidó közösségeket ugyanis sok kritika ért azért, mert csak akkor kezdték el komolyan venni a járványügyi intézkedéseket, amikor már tömegesen jelentkeztek megbetegedések a közösségeikben.

(Forward)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp