„Itt az idő, hogy kimondjuk, Auschwitzban szexuális erőszak történt”

A nagysikerű Az auschwitzi tetováló szerzője, Heather Morris újabb regényének középpontjában a táborokra jellemző szexuális zaklatás kerül, amelyről egészen idáig szinte senki nem mert beszélni.

A Cilka utazása főszereplője, Cecilia Klein mindössze tizenhat éves volt, amikor 1942-ben elvitték az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba. A története itt akár véget is érhetett volna, ám egy magas rangú náci tisztnek megtetszett a lány csodálatos hosszú haja, ezért elkülönítette őt a többi fogolytól. Cilka keserű leckék árán tanulta meg, hogy a hatalom közelében lenni egyet jelent a túléléssel, és tette, amit tennie kellett, hogy életben maradjon. Ám a legszörnyűbb lecke akkor következett, amikor már azt hitte, végre visszakaphatja az életét. A tábor felszabadítása után ugyanis Cilkát kollaboránsnak bélyegezték, majd egy szibériai büntetőtáborba küldték, a Vorkuta Gulagra, az északi sarkkörön túl.

„Nagyon kevés adatot találtam a filmeken szereplő tanúvallomásokban a nemi erőszakról, holott nincs más szó arra, ami Auschwitz-Birkenauban történt. Leginkább a nemrégiben keletkezett dokumentumokban voltak említések, és azokban, ahol nő kérdezett erről a témáról. A túlélő nők évtizeden át éltek együtt borzasztó emlékeikkel, sosem beszéltek az erőszakról” – mondta a könyvvel kapcsolatban a szerző, Heather Morris.

A Cilka utazása egészen újszerű szemszögből mesél a holokausztról és a gulágról.

Női foglyok a vorkutai gulágon

 

„Itt az idő, hogy kimondjuk, szexuális erőszak történt. A bűnöket gyakran tagadták, mivel ez nem volt a »hivatalos« náci politika része” – tette hozzá Heather Morris, aki például azt találta egy fogoly orvosnő visszaemlékezéseiben, hogy vigyorgó kéjencnek nevez egy Schwarzhubert nevű magasrangú SS-tisztet.

Cilka Klein 10 éven át élt fogolyként először Auschwitzban, majd Vorkutában, és szenvedett el többek között szexuális abúzust

„A nemi erőszak régóta ismert fegyvere a háborúnak és az elnyomásnak. Miért épp a világ egyik legkegyetlenebb rendszere ne alkalmazta volna ezt az eszközt?” – mondta az írónő.

Az auschwitzi tetováló főhőse, Lale Sokolov három éven át mesélte a koncentrációs táborban átélteket Heather Morrisnak. így született meg a nagysikerű első regény. A második könyv főszereplője már az elsőben is felbukkan, Cecilia Kleinről is Sokolov beszélt az írónőnek. Morris ezúttal keveri a fikciós és tényelemeket, tanúvallomásokat és visszaemlékezéseket használ fel a figura és a történet megalkotásához.

Heather Morris
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp