Autós felvonulással ünnepelték meg a nácik ellen kémkedő zsidó hős 100. születésnapját

A járvány miatt a kellő távolságot betartva ünnepelték meg Marthe Cohn 100. születésnapját. Az idős holokauszt-túlélő asszony a francia hírszerzés kémje volt a II. világháborúban.

A koronavírus-járvány miatt arcmaszkban és gumikesztyűben ült ki Los Angeles-i otthona elé Marthe Cohn, hogy megszemlélhesse a tiszteletére rendezett autós felvonulást. Cohn a múlt héten ünnepelte 100. születésnapját, ebből az alkalomból köszöntötték fel szomszédai, és még sokan mások a környékről, akik autójukból integetve mondták el jókívánságaikat. Egy hangosbeszélőn keresztül pedig Reuven Rivlin, Izrael Állam elnökének gratuláló levelét olvasták fel.

Az idős asszony még aznap telefonon is beszélt az izraeli elnökkel, de Németország elnökétől is hívást kapott a több száz e-mail mellé. Marthe Cohn ugyanis nem akárki. Nem csak, hogy túlélte a holokausztot, de hőstetteivel hozzájárult a szövetségesek a náci Németország felett aratott győzelméhez.

Marthe Cohn 100 évvel ezelőtt Marthe Hoffnung néven született a franciaországi Metz városában egy ortodox zsidó családba. Hitler hatalomra jutása idején a német határhoz közel éltek, a náci megszállás elől azonban sikerült az ország déli részére menekülnie a családnak. Marthe fiútestvérei a francia hadseregben szolgáltak, egyik nővérét azonban Auschwitzba deportálták, ahonnan már sosem tért haza.

Marthe Hoffnung 1944 novemberében, mint ápolónő csatlakozott a francia hadsereghez, de hamarosan egy hírszerző alakulathoz került. Svájcon keresztül sikerült átjutnia Németországba a frontvonalak mögé, ahol német ápolónőnek adta ki magát, aki a vőlegényét keresi. Marthe képesített ápoló volt és kitűnően beszélt németül, így nem esett nehezére a rászabott szerep eljátszása.

Szolgálata alatt több fontos információt is szerzett a nácik csapatmozgásairól. Egyszer például beszámolt arról, hogy Freiburg északnyugati részén a Siegfried-vonal evakuálásra került, illetve arról is, hogy hol állítottak csapdát a németek a Fekete-erdőben a szövetségeseknek.

A háborút követően Marthe férjhez ment egy amerikai orvostanhallgatóhoz, és az Egyesült Államokba költözött. Arról viszont sosem beszélt, hogy miket vitt véghez a világháborúban, mivel azt gondolta úgyse hinne neki senki. Családja csak akkor értesült tetteiről, amikor 1999-ben Franciaország a harmadik legrangosabb kitüntetést, a Hadiérmet adományozta neki.

Marthe Cohn azóta több elismerésben is részesült, megkapta a Becsületrendet, illetve a legmagasabb német állami kitüntetést. Utóbbit azért, mert cselekedetével hozzájárult ahhoz, hogy hamarabb érjen véget a háború, és ezzel sok német életét is megmentette. Hozzásegítette Németországot ahhoz, hogy megszabaduljanak a náciktól.

Marthe 2002-ben a Behind Enemy Lines (Ellenséges vonalak mögött) című könyvében írta meg emlékeit. Tavaly pedig Chichinette – Véletlenül kém lettem címmel készült dokumentumfilm az életéről.

(JTA, Alma, Wikipedia)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp