A varsói gettófelkelés a háború legnagyobb zsidó ellenállási kísérlete volt

A varsói gettófelkelés az első tömeges megmozdulás volt a náci megszállás ellen Európában, és a második világháború legnagyobb zsidó ellenállási kísérlete volt. Ma 77 éve, 1943. április 19-én érte el a lázadás a csúcspontját. Képgaléria.

A varsói gettófelkelés a varsói gettó területén tört ki a náci Németország által megszállt Lengyelországban 1943-ban, a második világháború alatt. A felkelés a gettó tervezett felszámolását megelőzően, annak megakadályozásáért tört ki, és a zsidók közvetve azért harcoltak, hogy ne deportálják őket a gettóból a haláltáborokba.

A varsói gettófelkelés az első tömeges megmozdulás volt a náci megszállás ellen Európában, és a második világháború legnagyobb zsidó ellenállási kísérlete volt.

Egy férfi egy pince alatti búvóhelyből mászik elő, 1943.

Kivételessé teszi továbbá, hogy a lengyel ellenállás segítséget nyújtott a haláltáborokba deportálás ellen harcoló zsidóknak. A felkelés brutális leverése miatt azóta is az egyik legismertebb eseménye a holokausztnak.

A lázadás 1943 januárjában kezdődött és hátráltatta a gettó kiürítését. Csúcspontjára 1943. április 19-én, pészah napjától kezdődően jutott, amikor a német SS erői megpróbáltak behatolni a gettóba, de a támadásukat visszaverték. Négy napon keresztül volt messziről látható az egyik házon a felkelők által kitűzött fehér-piros lengyel nemzeti és a Zsidó Katonai Unió kék-fehér zászlaja.

A felkelés május 16-ig tartott, és az alig felfegyverzett és utánpótlást nélkülöző ellenállás teljes felszámolásával végződött.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp