Új izraeli terápia segíthet a koronavírusos betegek egyik vezető halálokának kezelésében

Akut tüdőbetegséggel (akut respirációs distressz szindróma, ARDS) élő páciensek kezelésére fejlesztettek ki innovatív terápiát Izraelben.

Az ARDS a tüdőgyulladás egy súlyos formája, akut, diffúz tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egyik vezető halálok a koronavírusos betegek körében. Az Izraeli Műszaki Intézet, a Technion közleménye szerint az általuk kifejlesztett új technológia megmentheti az ARDS-ben szenvedő koronavírusos betegek életét.

Az ARDS egyik jellegzetessége, hogy károsodást okoz a tüdő felületaktív anyagában, amely a tüdőhólyagocskák felületét borító, a légzést könnyítő folyadék. A felületaktív anyagok károsodása különösen súlyos következményekkel járhat a Covid-19-betegek esetében, a vírus ugyanis megöli a hámsejteket, amelyek kiválasztják ezeket az anyagokat a hólyagocskákon belül.

Az izraeli kutatócsoport egy már létező kezelési módot fejlesztett tovább, a felületaktív anyagot helyettesítő terápiát (SRT), amely életmentő az ARDS egy hasonló, koraszülött csecsemőket érintő típusánál. Az SRT során külső felületaktív anyagot fecskendeznek az újszülött tüdejébe. Azonban a tüdő méretéből kifolyólag a módszer felnőtteknél meglehetősen hatástalan.

Az új technológiával, a folyékony habterápiával (liquid foam therapy, LIFT) a felületaktív anyagok jobban és egyenletesebben eloszlanak a tüdőben, a hab ugyanis ellenáll a gravitációnak, és nem gyűlik össze a mélyedésekben. A gyógyszert a habba töltik be, vagy közvetlenül habosítják, amikor lehetséges.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp