Izraelben a világon az egyik legalacsonyabb a koronavírus halálos áldozatainak száma

Míg az átlag 6,3%, és van, ahol a 10-13%-ot is eléri, Izraelben csak 1% a halálozási arány. Kérdés, hogy mindez az óvintézkedéseknek vagy a lakosság összetételének köszönhető-e.

A COVID-19 halálozási aránya a világon átlagosan 6,3%-on áll, ami hatszor magasabb, mint Izraelben. Az átlagosnál magasabb az áldozatok száma Olaszországban (13% halálozási arány), az Egyesült Királyságban (12,9% halálozási arány), Franciaországban (11% halálozási arány) és Spanyolországban (10% halálozási arány).

Az izraelinfo.com a ynet cikkére hivatkozva azt írja, hogy ez a lakosság jellemzőivel és kultúrájával függ össze közvetlenül, nem pedig a kormány változó válságkezelési módszereivel.

Szerintük Izrael továbbra is viszonylag alacsony halálozási arányának legfőbb oka az ország fiatal lakossága. A legfrissebb adatok szerint Izraelben 18 születés jut 1000 emberre, míg a világ átlaga 10/1000.

A második ok, hogy a hagyománykövetőbb kultúrával bíró országokban, ahol tradicionálisabbak az értékek és erősebb a társadalmi kollektivizmus, viszonylag alacsony a kórokozókkal kapcsolatos halálozás.

Ezen országok lakosságánál nemcsak a koronavírussal szemben áll fenn erősebb immunitás, de más különféle fertőző betegségekkel szemben is, mert az emberek szokásos közelsége miatt erősebb a kollektív immunrendszer, a nyájimmunitás.

Például Ciszjordániában csak két, a járvánnyal kapcsolatos haláleset történt, és eddig csak 288 fertőzésről tudnak, a több mint kétmilliós népesség ellenére.

A cikk szerint az erősebb nyájimmunitás példáját láthatjuk az izraeli Bnei Brakban, amely az országban második a több mint 2000 megerősített COVID-19 esettel. Azonban a haredi városban mindeddig nagyon kevesen haltak meg a fertőzöttek közül.

Ultra orthodox jews arrive to shop for food at a supermarket in the Jewish settlement of Beitar Illit, in the West Bank on April 3, 2020. The government ordered on a partial lockdown, in order to prevent the spread of the Coronavirus. Photo by Nati Shohat/Flash90 *** Local Caption *** ריק
סופר
קורונה
חרדים
ביתר עלית
התנחלות
שטחים

A cikk szerzője szerint ezért az várható, hogy Izraelben alacsony marad a halálozási arány akkor is, ha megszüntetik a kijárási korlátozásokat, és csak a fertőzött személyek száma növekedne.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp