Sakálok foglalták el Tel-Aviv legnagyobb parkját

A kijárási korlátozások miatt szinte teljesen kiürült a tel-avivi Jarkon park, így az élelem után kutató aranysakálok egyre bátrabban merészkednek az addig leginkább futók, kerékpárosok és piknikezők által látogatott területekre.

Míg Haifa városát egy ideje vaddisznók tartják megszállás alatt, addig Tel-Aviv legnagyobb parkjában a sakálok vették át az uralmat. Az Izrael területén elterjedt aranysakálok néhány évvel ezelőtt jelentek meg a Jarkon parkban. Az embertől tartó állatok többnyire a park kevésbé látogatott részein húzzák meg magukat, és az emberek által hátrahagyott, kidobott élelmiszerekkel táplálkoznak.

Sakálok Tel-Avivban a Jarkon parkban

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó Zvi Galin, a város állatorvosi szolgálatának igazgatója szerint a parkban most nagyjából 100 aranysakál élhet. Az állatok általában távolságot tartanak az emberektől, és nem merészkednek azokra a helyekre, ahol a futók, kerékpárosok és piknikezők rendszerint megfordulnak.

A koronavírus-járvány következtében bevezetett kijárási korlátozások miatt azonban a Jarkon park is szinte teljes egészében kiürült. Ahogy az emberek elmaradtak, a sakálok egyre nagyobb területet kezdtek bejárni élelem után kutatva. A szemétben talált étel elapadásával ugyanis a sakálok bajba kerültek, új élelemforrást kell keresniük, monda az AFP-nek Jair Malichi zoológus.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi helyzet hatással lehet az sakálok viselkedésére, és megváltozhat az eddigi békés ember-állat együttélés. Malichi nem tud olyan esetről, hogy egy sakál embereket veszélyeztetett volna a parkban, de amennyiben az emberek esetleg etetni kezdenék az éhes állatokat, annak akár súlyos következményei is lehetnek.

Az állatok ugyanis hozzászokhatnak ahhoz, hogy emberektől kapnak ételt, és követni kezdik az embereket, esetleg agresszívan léphetnek fel velük szemben, ha mégsem kapnak élelmet. Ezért Malichi és Galin is arra kéri a parba látogatókat, hogy semmi esetre se kezdjék el etetni a sakálokat.

Izraelben a sakálokon és a már fent említett vaddisznókon kívül több, a járványügyi korlátozások miatt emberek által kevésbé látogatott területen jelentek meg nagyobb számban vadállatok. Eilat tengerparti sétányát üdülők hiányában például hegyi kecskék vették birtokukba.

(Ynet, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp