Raoul Wallenberg Központ: a koronavírus Kína Csernobilja

Kína vezetésének felelnie kell a bűntettéért és a korrupcióért, mondta Irwin Cotler, elismert jogász és emberi jogi aktivista.

A világnak felelősségre kell vonnia a Kínai Kommunista Párt vezetőit, amiért visszatartották az információkat a koronavírussal kapcsolatban, mondta Irwin Cotler, aki Kanada volt igazságügy minisztere és jelenleg a Raoul Wallenberg Emberi Jogi Központ elnöke, írja a jpost.com.

Irwin Cotler

Cotler szerint Kínában nagy múltra tekint vissza a bűnözés, a korrupció, amelyet büntetlenül lehet az országban művelni. Úgy véli, elkerülhető lett volna ez a világjárvány, vagy legalábbis jobban meg tudták volna az országok fékezni, ha Kína egy nyitottabb társadalom lenne.

„Ugyanazzal a mentalitással találkozunk itt, amely más esetben is az információvisszatartásra, mások elnémítására, sőt bebörtönzésére épül. Emiatt adtak ki a világnak hamis információkat, tüntettek el orvosokat és disszindenseket”, állítja Cotler.

Szerinte a Kínai Kommunista Párt viselkedése nem csak a kínai állampolgárokat sodorja veszélybe, hanem az egész nemzetközi közösséget. „A koronavírus Kína Csernobilja”, jelentette ki.

Cotler hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a kínai nép és a párt között. Felsorolt kínai orvosokat, akik el akarták mondani az igazságot. Ezek a szakemberek azóta mind le lettek tartóztatva vagy eltűntek közvetlen kollégáikkal együtt.

„Ahelyett, hogy Kína hallgatott volna a saját orvosai figyelmeztetésére, eltussolták az információkat, bebörtönözték a disszidenseket, és egy dezinformációs kampányba kezdtek, amelynek során azt állították, hogy az amerikai hadsereg és az olaszok okozták a vírust”, tette hozzá.

Cotler szerint Kínát még soha semmiért nem vonták felelősségre. Hozzátette: a WHO vezetője, dr. Tedros Adhanom szintén részt vett ebben a dezinformációs munkában, és visszatartott fontos tényeket.

„Kína ott ül az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, amelyben nem lenne helye egy olyan országnak, amely semmibe veszi az emberi jogokat. Ebben a szervezetben több vád hangzik el Izrael ellen, mint mindenki mást ellen együttvéve, Kína ellen pedig semmi”, jelentette ki.

Elismerte, hogy komoly gazdasági érdekek akadályozzák a cselekvést, de szerinte nem szabadna az emberi jogokat a kereskedelem oltárán feláldozni.

Cotler reméli, hogy a koronavírus járvány kapcsán mindez változni fog, és a világ végre lép Kínával szemben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp