Top izraeli matematikus szerint 70 nap alatt mindenhol lecseng a járvány

Isaac Ben-Israel nem egészségügyi szakértő, de azt állítja, hogy az elemzések szerint a járvány mindenhol a 40-dik nap körül éri el a csúcsot. Szerinte nem lett volna szabad leállítani a gazdaságot, ám vezető orvosok nem értenek egyet vele.

Egy prominens izraeli matematikus, elemző azt állítja, hogy egyszerű statisztikai analízissel kimutatható, hogy a koronavírus járvány 40 nap után éri el a csúcspontját minden országban, és 70 nap után teljesen lecseng. Ez a kimenet szerinte mindenhol így történik függetlenül attól, hogy egy országban a többihez képest mikor kezdődik el a járvány és hogy a kormány milyen intézkedéseket tesz a megfékezés érdekében, írja a Times of Israel.

Isaac Ben-Israel professzor a Tel-Aviv Egyetem tanára és a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Tanács elnöke. A professzor hétfőn az izraeli 12-es csatornának adott interjúban elmondta, hogy egy másik kutatóval együtt folytatott elemzésük szerint a járvány mindenhol ugyanazt a mintázatot követi.

Isaac Ben-Israel

Hozzátette, támogatja, hogy az emberek tartsák meg egymástól a távolságot, de a gazdaság leállítását nem helyesli, sőt végzetes hibának tartja a statisztikák fényében. Izrael esetében 140 ember hal meg normális esetben naponta az országban. Szerinte nincs értelme napi egy vagy két további haláleset miatt tönkretenni a gazdaságot. Ez a lépés Izrael GDP-jének 20%-ába kerül majd.

Azonban Gabi Barbash professzor és kórházigazgató szerint, aki korábban az egészségügyi minisztérium általános igazgatója is volt, Ben-Israel téved. Szerinte a halálos áldozatok száma sokkal magasabb lenne, ha Izrael és más országok nem tették volna meg ezeket a lépéseket.

Ezzel szemben Ben-Israel azt mondja, hogy Szingapúr, Taiwan és Svédország példája is azt mutatja, hogy igaza van (ezek az országok nem állították le a gazdaságot).

Barbash erre New York-ot hozta fel ellenpéldaként, ám Ben-Israel elmondta, hogy ebben a városban is ugyanaz történik, mint amit a számításai mutatnak: az új esetek száma a 40-dik napnál éri el a csúcsot, aztán hanyatlani kezd.

Gabi Barbash

Ben-Israel nem tudta megmagyarázni, mi lehet ennek az oka. Azt mondta, talán az éghajlati változás, talán az, hogy van a vírusnak egy életciklusa.

Szerinte a karantén és a gazdaság leállítása egy masszív hisztériakeltés eredménye. Elegendő lenne csupán az emberek közötti távolságtartásra figyelni. Úgy vélte, hogy nem lehet lezárni egy egész országot, ha ez súlyos gazdasági károkkal jár, és ha a populáció nagy részére nem jelent veszélyt a vírus.

Amikor arról kérdezték, hogy miért volt olyan magas a halálesetek száma például Olaszországban, akkor azt mondta, hogy az olasz egészségügy eleve nagyon túlterhelt volt. „2017-ben is összeomlott egy szimpla influenza-járvány idején”, jelentette ki.

Amikor Gabi Barbash elhagyta a stúdiót, továbbra is azt állította, hogy a koronavírus egy évig nem fog eltűnni. Szerinte felelőtlenség, ha matematikusok mondanak véleményt biológiai kérdésekről, és beleszólhatnak abba, meddig tartson az ország lezárása.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp