Nyílt levélben tettek javaslatokat az érettségiről a Lauder Iskola diákjai

A Lauder Iskola végzős diákjai nyílt levélben fogalmazták meg az oktatási akciócsoport érettségire tett javaslatával kapcsolatos kételyeiket. A diákok saját javaslatot is tettek annak lebonyolítására.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján tette közzé az általa vezetett oktatási akciócsoport érettségivel kapcsolatos javaslatát. Eszerint csak azok számára lenne kötelező az érettségi vizsga, akik idén valamilyen felsőoktatási intézménybe felvételiznek.

Lauder Iskola

A javaslat szerint a járvány elleni óvintézkedésként a diákoknak csak írásbeli vizsgát kellene tenniük, a szóbelik elmaradnának. Az írásbeliket pedig úgy kellene lebonyolítani, hogy tíz diáknál nem ül több egy teremben. Az érettségi időszak az előre tervezettek szerint május 4-én kezdődne, és a tervek szerint 11 napig tartana. A javaslatról a kormány még ezen a héten dönthet.

A javaslat közzétételét követően a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola érettségiző évfolyamának diákjai nyílt levelet írtak Maruzsa Zoltánnak és az oktatási akciócsoportnak címezve. A levélben elmondják, hogy sokukban aggodalmat keltett az akciócsoport javaslata, a járvány miatti veszélyhelyzet ugyanis a végzős diákok készülését nagyban felborította, és egy alapból stresszes helyzetet komoly bizonytalansággal súlyosbította.

„Tudjuk, hogy nincs tökéletes megoldás, és minden bizonnyal sokan dolgoznak most azon, hogy megtalálják a legkevésbé rossz, kivitelezhető tervet az idei érettségi vizsgák lebonyolítására”

– írják a lauderes diákok, akik azzal próbálnak segíteni, hogy a bennük felmerült kérdéseket és aggodalmaikat pontokba szedve közzéteszik.

A diákok szerint olyan kérdésekre kellene a választ keresni, mint például:

  • Hogyan lenne biztosítva így az érettségiző diákok számára a vizsga alatti biztonságos és kényelmes környezet?
  • Hogyan lenne megoldva az iskolák folyosóján a távolság betartása a vizsga előtt, illetve szünetekben?
  • Biztosítva lennének a diákok és tanárok számára a vizsgák ideje alatt a megfelelő védőfelszerelések?

A nyílt levélben az is felmerül, hogy sok a diák nem tudja majd megoldani a vizsgára való eljutást saját járművel, nekik a tömegközlekedést kellene igénybe venniük, ami viszont veszélyes a mostani helyzetben. De a diákokon kívül a tanárok is veszélyben lehetnek a vizsgák ideje alatt, közöttük ráadásul többen a különösen veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak.

A végzős diákok több javaslatot tesznek a továbbtanulás szempontjából fontos érettségik és a felvételihez kapcsolódó pontozás szempontjából. A lauderesek szerint javaslatuk figyelembe veszi a járványügyi szempontokat és egyenlő esélyeket teremt a felsőoktatásba való bekerüléshez.

„Számunkra a legfontosabb, hogy sikeres érettségi vizsgákat tegyünk, hiszen négy éve erre készülünk. A mostani helyzetben azonban a vizsgák megtartása a javasolt módon veszélyes lenne számunkra és a környezetünkre is. Ezért kérjük az erről döntést hozó szakembereket, hogy a fenti érveinket, javaslatunkat is vegyék figyelembe, és a végleges döntést az idei érettségi vizsgákról így hozzák meg”

– zárják levelüket az érettségiző diákok.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp