Felgyújtottak egy zsinagógát Oroszországban

Oroszország legészakibb zsinagógája súlyosan megrongálódott. A helyi zsidó közösség szerint gyújtogatás történt.
A tűz következtében elpusztult az Észak Csillag nevű zsidó közösségi központ és zsinagóga előtere és bejárata. Az épület Arhangelszkben található, és ez az ország legészakibb pontján fekvő zsinagóga.
A tűzben senki sem sérült meg, írja a jta.org.

Anatolij Obermeister, az Orosz Zsidó Kongresszus északi régiójának vezetője elmondta, hogy a vasárnapi gyújtogatás a harmadik támadás volt 2015 óta, habár az előző kettő során nem keletkezett jelentős kár.

„Hajnali 3:40-kor az elkövető autógumikat dobott át a zsinagóga kerítésén, aztán átmászott, közelebb vitte az abroncsokat, meggyújtotta őket. A tűzoltók 15 perccel később érkeztek a helyszínre, amikor a homlokzat már égett.”

Egyelőre nem tudni, ki lehetett az elkövető.

Az épületet 2018-ban adták át. A zsinagóga 3 emelet magas, közel 500 férőhely van benne. 4 éven át építették, és magánadományozók finanszírozásából közel 3 millió dollárba kerültek a munkálatok.

Arhangelszk 1200 kilométerre fekszik Moszkvától északra, Alaszkával majdnem egy vonalban található.

2015 áprilisában szintén ismeretlen tettesek akarták felgyújtani a még épülőben lévő zsinagógát, és antiszemita graffitikkel firkálták össze a helyszínt. 2016-ban tűzbombát helyeztek el az épületnél.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp