Virtuális séta a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

A Salgótarjáni utcai zsidó temetőt bemutató videót tett közzé a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) peszach alkalmából. Maradj otthon és sétálj velünk! – hangsúlyozzák.

A Maradj otthon és sétálj velünk! – A Salgótarjáni utcai zsidó temető rejtett ösvényein című videóból nemcsak a temető története, de az itt nyugvók élete, valamint a művészettörténeti szempontból jelentős síremlékek is megismerhetők. A videót azért készítette el a NÖRI, hogy „a zsidó kultúra egyik páratlan szépségű helyszínét felfedezni vágyók most is megismerhessék ennek a különleges temetőnek a történeteit”, olvasható a Mazsihisz oldalán megjelent tájékoztatóban.

A temetőt 2002-ben teljes egészében műemlékké nyilvánították. 2016-ban került a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe, ezzel egy időben megindult a sírkert rekonstrukciója, és vált újra látogathatóvá. A veszélyhelyzet kialakulását követően azonban a NÖRI is törölte tervezett programjait, köztük a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe meghirdetett idegenvezetői sétáit is. Ezeket helyettesítené a most elkészült videós összeállítás.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp