Zsidók találták ki az angolok nemzeti eledelét

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Anglia egyik legismertebb étele a fish and chips. Szinte minden sarkon találunk halsütödéket. A népszerű étel mégsem brit gyökerű, hanem a szefárd zsidóktól származik.

A késő középkorban a mai Portugália területén lévő mór államokban a különböző felekezetek tagjai (a kor mércéjével) viszonylagos békében élhettek egymás mellett. A szefárd zsidók a népesség 20 százalékát adták, és a legmagasabb elit közé is bebocsátást nyertek.

A muszlim uralom alatt jobb dolguk volt a zsidóknak, mint keresztény országban élni, ahol rendszeresen voltak zsidóüldözések. Portugália ezért igen népszerű volt a zsidók között egészen a 15. századig, amikor I. Mánuel portugál király feleségül vette Aragóniai Izabellát. A királynő kérésére elüldözték az országból az összes zsidót, aki nem volt hajlandó kikeresztelkedni, írja az Index.hu.

Illusztráció a 14. századi Manasse Kódexben: Süsskind von Trimberg zsidó költő (jobb szélen) fején egy kalappal, amelyet a korabeli zsidóknak hordaniuk kellett például Velencében is.

A zsidók közül sokan Angliába vándoroltak, és ott meghonosították a szefárd konyhát, így a sült halat is, amely rendszerint tőkehalból készült, vékony lisztréteggel panírozták, és olajban sütötték ki.

Az új étel gyorsan népszerű lett a szigetországban. A zsidók és a katolikusok főként pénteken ették, a vallásos étkezési korlátozások miatt, a protestánsok pedig mindig. Kezdetben az efféle olajba sütött, panírozott elkészítési technikát “zsidó mód”-nak nevezték.

A sült krumpli azonban csak a 19 század végén csatlakozott a fogáshoz, ekkor vált ugyanis tömegessé a krumplifogyasztás.

Az Index.hu szerint valószínűleg az 1860-as években kezdte a sült halat sült krumplival árulni Joseph Malins, ugyancsak zsidó bevándorló londoni sütödéjében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp