Zsidók találták ki az angolok nemzeti eledelét

Anglia egyik legismertebb étele a fish and chips. Szinte minden sarkon találunk halsütödéket. A népszerű étel mégsem brit gyökerű, hanem a szefárd zsidóktól származik.

A késő középkorban a mai Portugália területén lévő mór államokban a különböző felekezetek tagjai (a kor mércéjével) viszonylagos békében élhettek egymás mellett. A szefárd zsidók a népesség 20 százalékát adták, és a legmagasabb elit közé is bebocsátást nyertek.

A muszlim uralom alatt jobb dolguk volt a zsidóknak, mint keresztény országban élni, ahol rendszeresen voltak zsidóüldözések. Portugália ezért igen népszerű volt a zsidók között egészen a 15. századig, amikor I. Mánuel portugál király feleségül vette Aragóniai Izabellát. A királynő kérésére elüldözték az országból az összes zsidót, aki nem volt hajlandó kikeresztelkedni, írja az Index.hu.

Illusztráció a 14. századi Manasse Kódexben: Süsskind von Trimberg zsidó költő (jobb szélen) fején egy kalappal, amelyet a korabeli zsidóknak hordaniuk kellett például Velencében is.

A zsidók közül sokan Angliába vándoroltak, és ott meghonosították a szefárd konyhát, így a sült halat is, amely rendszerint tőkehalból készült, vékony lisztréteggel panírozták, és olajban sütötték ki.

Az új étel gyorsan népszerű lett a szigetországban. A zsidók és a katolikusok főként pénteken ették, a vallásos étkezési korlátozások miatt, a protestánsok pedig mindig. Kezdetben az efféle olajba sütött, panírozott elkészítési technikát “zsidó mód”-nak nevezték.

A sült krumpli azonban csak a 19 század végén csatlakozott a fogáshoz, ekkor vált ugyanis tömegessé a krumplifogyasztás.

Az Index.hu szerint valószínűleg az 1860-as években kezdte a sült halat sült krumplival árulni Joseph Malins, ugyancsak zsidó bevándorló londoni sütödéjében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp