Soros játszik a forinttal?

Rendkívüli módon ingadozni kezdett a forint árfolyama az utóbbi időben. A kormányközeli média szerint ismét Soros György áll a háttérben. De vajon mit mondanak az elemzők?

Akkorákat ugrál akár egy-egy napon belül is a forintárfolyam, mint amekkorát nemrég majdhogynem még egy éven belül sem változott. 2017-ben például az egész évben 302,84 és 314,62 között mozgott az árfolyam, most már egy nap alatt változik 4-8 forintokat az euró ára.

A kormányközeli média csütörtökön egyöntetűen megírta, hogy Soros György támadja a forintot. Vannak olyanok, akik viszont azt gondolták ki, hogy a kormány szándékosan gyengít, mert így majd többet érnek az euróban utalt EU-támogatások és jól járnak az exportőrök.

A hvg.hu elemzése szerint nagy valószínűséggel egyik elmélet sem helytálló, mert sokkal egyszerűbb okokra lehet ezt a jelenséget visszavezetni.

  • járvány van és gazdasági válság, amikor a befektetők nagy része a biztonságos eszközökbe menekíti a pénzét, azaz euróba, dollárba, svájci frankba, az eladás miatt gyengülnek a közép-európa devizák.
  • A piacokon a politikai és gazdaságpolitikai stabilitást forinterősödéssel értékelik, az instabilitást gyengüléssel büntetik.
  • Az MNB-től és a kormánytól is azt várják, hogy avatkozzanak be a forint vagy a gazdaság védelmében. Amikor így tesznek, erősödik a forint, amikor nem, gyengül.

A negyedik magyarázat a spekulációs támadás lehetne, de a hvg.hu szerint a “másik három annyira precízen magyarázza az eseményeket, hogy egy negyedik elemre egyelőre nincs szükség a válaszhoz, főleg akkor nem, ha arra nincs is bizonyíték”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp