Jeruzsálemben egészen szűk körben tartják meg a nagypénteki keresztutat

Jeruzsálemben idén csak néhány ferences szerzetes járja végig a fizikai távolságtartás szabályait betartva a keresztutat, Jézus hagyományos útját a kereszthez. 

Jeruzsálemben idén nincsenek zarándokok és turisták az utcákon, a szokásos több ezres tömeg helyett csak néhány ferences papi méltóság járja végig Jézus szenvedésének útját, a via dolorosát, az óvárosban a Golgotához vezető kilenc stációt, majd a Szent sír bazilikában az utolsó öt stációt a Szent Sírig.

A Szent Sír Székesegyházat március 25-én bezárták, de a misék időtartamára megnyitják a súlyos fakapukat. Mindössze hat papi méltóság fogja megtartani a nagypénteki szertartásokat a járványügyi előírások követésével, azonban mindent élő közvetítésben figyelhetnek a hívők az interneten szerte a világban.

A Szent Sír templomát utoljára 1349-ben zárták be hosszabb időre a nyilvánosság elől, amikor Jeruzsálemben is lábra kapott a pestis.

Izraelben pénteken enyhítettek a szigorú pészahi korlátozó rendelkezéseken, reggeltől ismét lehet közlekedni a települések között, és dolgozhatnak a létfontosságú munkahelyeken a korábban engedélyezett korlátozott módon, az emberek közötti legalább kétméteres fizikai távolság biztosításával.

Kihalt utca Jeruzsálemben

A különösen fertőzött ultraortodox Bné Brak város egy hete tartó zárlatát meghosszabbították újabb öt nappal, de péntektől könnyítéseket vezettek be: a másfelé dolgozók elhagyhatják a várost, de más célból továbbra sem távozhatnak az ott élők településükről.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp