Izraelben csak a legszűkebb családi körben lehet széder estét tartani

Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére.

Hatalmas sorok álltak kedden az élelmiszerboltok előtt az egész országban, mert az emberek a tovább szigorított kijárási korlátozások előtt megpróbálják beszerezni az ünnepi asztalhoz és a következő napokhoz szükséges termékeket.

Ölik egymást az emberek a tojásért peszach előtt Izraelben – Kibic Magazin

Több hete akadozik az ellátás, és ezért a vevők azonnal szétkapkodják a már csak korlátozott számban hazavihető dobozokat. Hatalmas sorok állnak az izraeli élelmiszerboltok előtt elsősorban tojásért a koronavírus megjelenése miatt, hogy. Rison Lecionnál vasárnap reggel a rendőrségnek kellett beavatkoznia, és szétoszlatnia a tojásért sorban állókat, majd bezáratták a boltot.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében bejelentette, hogy kedd délután négytől tilos lesz elhagyni a településeket egészen szombat estig, és szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalmat rendelnek el a pészah első napján tartott széder este miatt, amikor az emberek otthonaikat sem hagyhatják el.

A kormány kedden szavaz a rendkívüli szigorításokról. A járvány fékezése érdekében tiltják meg idén a pészah ünnepén általában szokásos családi, nagycsaládi összejöveteleket, s ezért rendelték el, hogy mindenki csak legszűkebb családjával ünnepelhessen.

Az ünnepek alatt folyamatosan dolgoznak az egészségügyiek és a biztonságiak, valamint a koronavírus-teszteket kiértékelő laboratóriumok is a katonai rádió híradása szerint.

Izrael nem tudott újabb lélegeztetőgépeket vásárolni, lemondták az amerikai, a német és a kínai rendeléseket is, és jelenleg a gépek hazai előállításán dolgoznak a kormány képviselői. Az újak nélkül háromezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

Rakéták helyett lélegeztetőgépeket kezd gyártani egy izraeli cég – Kibic Magazin

Az Izraeli Repülőgépgyártó nevű cég a járvány idejére felhagy a rakéták előállításával, és inkább lélegeztetőgépek gyártására állítja át kapacitását. Egy Ventway Sparrow típusú lélegeztetőgépek előállítására alkalmas gyártósort helyzett el kedden az Izraeli Repülőgépgyártó nevű cég az egyik rakétagyárában, adta hírül az Israel Hayom napilapra hivatkozva a JTA.

Izraelben eddig hatvanan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és meghaladta a kilencezret az ismert fertőzöttek száma, akik közül száztizenhárman vannak lélegeztetőgépen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp