Felújíthatják a régi kővágóörsi zsinagógát

A Balatonfelvidéken található Kővágóörsön álló zsinagógát egy alapítvány vásárolta nem tavaly. A tulajdonosok magyar zsidók, akik szeretnék, ha zsinagógaként és kulturális központként is működne majd az épület a felújítás után.

A Káli-medence Zsinagógája Alapítvány múlt év októberében vette meg az épületet egy kanadai üzletembertől, akinek 2013 óta volt a tulajdonában.

Korábban helyi lakosok és szervezetek is próbálták megvásárolni, például Cseh Tamás zenész-énekes, de nem jártak sikerrel. Kővágóörs önkormányzata Cseh Tamásról nevezte el egyébként az utcát, ahol a zsinagóga áll.

A Káli-medence Zsinagógája Alapítványt négy magánszemély alapította, és nagyjából 80.000 euróért vette meg az épületet.

Kelemen Csaba, az alapítvány egyik tagja a Jewish Heritage Europe-nek nyilatkozva elmondta: „Sajnáltuk, hogy egy ilyen történelmi jelentőségű épület az enyészeté lesz ezen a szép környéken. Úgy gondoltuk, ha már túlélte az elmúlt 200 évet, igazán megérdemli, hogy a gondját viseljük.”

Kelemen Csaba budapesti vállalkozó, a Lauritzen Csoport nevű sales és reklámügynökség vezetője, valamint a magyar Maccabi Club tagja. Az alapítvány másik 3 tulajdonosa is Budapesten élő zsidó, akinek háza van Kővágóőrsön.

Kelemen szerint a felújítás körülbelül 400.000 euróba kerül majd. Egyelőre még az előkészítési szakasznál tart a projekt. A tulajdonosok azt szeretnék, ha felújítás 2023-ra befejeződne, ekkor lesz Veszprém Európa kulturális fővárosa.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp