Bocsánatot kért az antiszemitizmus miatt a brit Munkáspárt új vezetője

A Jeremy Corbynt váltó Sir Keir Starmer 24 órán belül kétszer is bocsánatot kért a brit zsidóságtól a pártáján belül megjelenő antiszemitizmus miatt. Ígéretet tett arra, hogy gyökerestül fogja kigyomlálni az zsidóellenességet a Munkáspártból.

Sir Keir Starmert választották a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt új vezetőjévé. Az 57 éves Starmer győzelmét a párt szombaton, több hónapos választási procedúra után jelentette be, közölte az MTI. 

Keir Starmer

A Labour eddigi vezetője, a 70 esztendős Jeremy Corbyn a december 12-én tartott nagy-britanniai parlamenti választás után mondott le, de utódja megválasztásáig ügyvezetőként ellátta a pártvezetői feladatokat. A Munkáspárt a decemberi választáson 1935 óta nem tapasztalt súlyosságú vereséget szenvedett: alsóházi frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra, szavazataránya 7,8 százalékponttal 32,2 százalékra csökkent.

A Munkáspárton belül Corbyn ötéves irányítása alatt megerősödtek az Izrael-ellenes és antiszemita hangok. Starmer viszont már a győzelmi beszédében nyilvánvalóvá tette, hogy fel kíván lépni a jelenséggel szemben, derül ki a Ynet cikkéből.

„Az antiszemitizmus egy szégyenfolt volt a pártunkon. Láttam a fájdalmat, amelyet ez a zsidó közösségeknek okozott”

 – mondta Starmer, aki a Munkáspárt nevében bocsánatot kért a brit zsidóságtól. Majd megígérte, hogy gyökerestül fogja kigyomlálni az antiszemitizmust a pártból.

Starmer ezt követően levélben kereste meg Marie van der Zylt, a Board of Deputies of British Jews (BOD), a legnagyobb brit zsidó közösségi szervezet elnökét. Levelében a Munkáspárt frissen megválasztott vezetője ismételten bocsánatot kért a pártban megjelenő antiszemita megnyilvánulások miatt, illetve sajnálatát fejezte ki, hogy a zsidó közösségre súlyos csapást mért a koronavírus-járvány. Starmer egyúttal felajánlotta pártja segítségét.

Brit zsidók antiszemitizmussal vádolják a Munkáspártot – Kibic Magazin

Egyetlen munkáspárti képviselő sem volt jelen azon a rendezvényen, amelyet 700 brit zsidó szervezett néhány napja a londoni Parlament térre, hogy tiltakozzanak a Munkáspártban egyre inkább eluralkodó intézményes rasszizmus ellen. Megdöbbent a tömeg, amikor kiderült, hogy egyetlen munkáspárti képviselő sem csatlakozott hozzájuk a demonstráción.

Van der Zylt üdvözölte ugyan Starmer szavait, azonban megjegyezte, hogy a pártelnök elkötelezettségét azon tettei fogják meghatározni, amelyek segítségével végérvényesen kitörli a zsidóellenes megnyilvánulásokat pártjából. „Keir Starmer már tett egy előrelépést a nyilatkozatával és a levelével. Mi mindig azt mondjuk, hogy a Munkáspárt vezetőjét nem a szavai, henem a tettei által ítéljük meg, és ez most sem változott” – tette hozzá a BOD elnöke.

Starmer felesége, Victoria Alexander egyébként zsidó származású. 2007-ben házasodtak össze, két gyermekük van, akiket szintén zsidónak nevelnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp