Június 1-én kezdik tesztelni a koronavírus elleni oltást embereken

Izraeli kutatók állítása szerint néhány napra vannak attól, hogy a koronavírus oltás aktív komponensének gyártását befejezzék, amelyet már embereken is lehet tesztelni.

Négy évvel ezelőtt a Migal Intézet sikerrel fejlesztett ki egy vakcinát a baromfikat megtámadó Infectious Bronchitis Virus (IBV) ellen, az akkori fejlesztés tapasztalatait igyekeztek ez esetben is felhasználni, írja a jpost.com.

A kutatók azt vették észre, hogy a szárnyasoknál terjedő vírus genetikailag nagy mértékben hasonlít az embert megtámadó koronavírusra, ugyanaz a fertőzési mechanizmusa. Ezért arra számítanak, hogy viszonylag gyorsan meg fogják találni a hatékony oltást az emberek számára is.

A koronavírus elleni oltást szájon át kell majd bevenni, így inkább az élelmiszer-, mint a gyógyszeripari szabályozás vonatkozik rá. Ezért a kutatók remélik, hogy nem kell a gyógyszerek számára előírt hosszadalmas ellenőrzési folyamaton átmennie az oltásnak, mielőtt forgalomba kerülhetne.

 

Az oltást nem csak baromfin, hanem egereken is tesztelték. Júniusban először fiatal, egészséges embereken fogják kipróbálni, aztán lassan bevonnak a tesztbe más korcsoportokat is, hogy lefedjék a teljes populációt. A kutatócsoport vezetője szerint az oltás először Izraelben kerülhet piacra.

Februárban Ofer Akunis, izraeli tudományos és technológiai miniszter azt mondta, hogy igyekeznek minden ellenőrző folyamatot meggyorsítani annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban piacra kerülhessen az oltás. E hét szerdán azt is bejelentette, hogy az oltásnak nem kell végigmennie a szokásos szabályozási folyamaton.

A kutatás vezetője, dr. Chen Katz szerint közel 100 tudományos csoport dolgozik világszerte a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén.

Kedden egyébként egy másik izraeli kutatóintézet, az IIBR is bejelentette, hogy tesztelni kezdte rágcsálókon a koronavírus elleni oltását.

Ugyanakkor az IIBR fejlesztési vezetője, Eran Zahavy felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon óvatosan kell eljárni az állatokon való teszteléssel. Ez a betegség nem támadja meg az állatokat, és előfordult már, hogy az állatokon végzett sikeres kísérletek nem voltak sikeresek az embereken.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp