Európai Örökség címet kapott a zsidómentő hugenották emlékműve

A francia Le Chambon-sur-Lignon település lakói több ezer zsidót mentettek meg a holokauszt idején. A hőstettüknek emléket állító központ most hivatalosan us az európai örökség része lett.

Idén tíz helyszínt díjazott az Európai Bizottság az Európai Örökség címet. A bizottság közleménye szerint a kiválasztott örökségi elemek mindegyike nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy az emberek közelebb kerüljenek Európa kulturális örökségéhez és erősítsék az Európai Unióhoz való tartozás érzését, számolt be az MTI.

Emléktábla a Le Chambon-sur-Lignonban található központ falán

A díjazottak között volt többek között Szentendre városa, valamint a holokauszt idején zsidókat mentő hugenották a franciaországi Chambon-sur-Lignonban található emlékhelye. A település, amely a II. világháború idején a náci kollaboráns Vichy-kormányzat által felügyelt területen feküdt. arról vált híressé, hogy lakosai zsidóknak segítettek átjutni Svájca. 

A mentőakciókat a település lelkésze, André Trocmé vezette, aki a környék zömében hugenotta lakosaival együtt nagyjából 3000 zsidót mentett meg a haláltáborokba való deportálástól.  Chambon-sur-Lignon 1990-ben megkapta a Világ Igaza díjjal a jeruzsálemi Jad Vasemtől. A francia településen kívül csak a hollandiai Nieuwlande falu kapta meg kollektív az izraeli emlékközpont elismerését.

A jelenlegi díjazottakkal együtt az Európai Örökség címet viselő helyszínek száma 48-ra emelkedett. Köztük található a Dohány utcai zsinagóga is, amelyet két évvel ezelőtt nyilvánított az Európai Bizottság az európai örökség részévé.

Európai örökséggé nyilvánították a Dohány utcai zsinagógát! – Kibic Magazin

Az európai értékeket, a történelmet és az integrációt képviseli az a kilenc történelmi helyszín, amely március 1-jén került fel az Európai Örökség címlistájára, és amelyek között szerepel a Dohány utcai zsinagóga is. A helyszíneket az Európai Bizottság független szakértői testülete választotta ki. A listára való fekerülést egy Bulgáriában megrendezett nemzetközi konferencia keretében ünneplik majd március 26-dikán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp