Videónaplóban mesélik el Anne Frank történetét

A hollandiai Anne Frank Alapítvány a fiatal zsidó lány naplójából a YouTube-ra készített videósorozatot, amellyel a fiatalokhoz próbálják közelebb vinni Anne történetét.

Luna Cruz Perez 13 éves színésznő meséli el rövid videókban a 75 éve lágerben elpusztult zsidó kislány történetét. Az 1944. augusztus 4-ig tartó eseményeket a napló alapján 15 részben mutatja be Anne szemszögéből az alapítvány YouTube-csatornáján. Az amszterdami ház rejtekéből ezen a napon hurcolták el a kislányt és családját a nácik.

A sorozattal a fiatalokhoz próbálják közelebb vinni Anne történetét. Anne Frank 1929. június 12-án született Frankfurtban. Családja a nácik hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, ahonnan az ország náci megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től bujkáltak. Ezt az időszakot örökítette meg naplójában Anne.

Utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű. Három nappal később a náci hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket és elhurcolták a családot. Anne Frank 1945 márciusában, 15 éves korában a bergen-belseni táborban, tífuszjárványban halt meg, alig néhány héttel a láger felszabadítása és a háború vége előtt.

Anne Frank naplóját az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította,és az alkotás a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Hasonló módon dolgozták fel korábban a holokausztban meggyilkolt magyar zsidó lány, Heyman Éva történetét az Instagramon:

Az Instagramra kerül a magyar Anne Frank története – Kibic Magazin

Egy új projekt keretében a közösségi médiában állítanak emléket a holokausztban elpusztult fiatal magyar zsidó lánynak és a többi hatmillió áldozatnak. A projekt célja a fiatalabb korosztály megszólítása lenne. Milyen lett volna, ha létezik Instagram a holokauszt idején?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp