A Siratófalat is fertőtlenítették a koronavírus-járvány miatt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Siratófalnál elvégezték a peszach előtti nagytakarítást. Idén fertőtlenítésre is sor került a kövek közé bedugott cédulák eltávolítását követően.

A Siratófalat hagyományosan kétszer egy évben szabadítják meg a kövek közé bedugdosott cetliktől. Egyszer ros hásáná, egyszer pedig peszach előtt. A mostani nagytakarítás azonban annyiban eltért a megszokottól, hogy az odalátogató több ezer ember által összefogdosott köveket le is fertőtlenítették a koronavírus-járványra tekintettel.

A kövekből eltávolított cédulákat a takarítók gumikesztyűt viselve faládákba helyezték el. A cédulákat az Olajfák hegyén lévő temetőben fogják eltemetni. A Siratófalat kezelő alapítvány a Facebookon közzétett közleménye szerint ros hásáná óta csak az interneten keresztül érkezett 18 ezer üzenet, amiket az alapítvány munkatársai helyeztek el a kövek között.

A takarítási és a fertőtlenítési munkálatokat a Siratófal rabbija, Shmuel Rabinowitz felügyelte, aki a helyszínen imát is mondott a koronavírus-fertőzésben megbetegedettek mihamarabbi gyógyulásáért. A járvány terjedése miatt az izraeli főrabbik már március közepén arra kérték az embereket, hogy ne látogassák a Siratófalat.

Az izraeli főrabbik arra kérik a zsidókat, hogy ne látogassák a Siratófalat a járvány idején – Kibic Magazin

Lau és Yosef főrabbik szerint a zsidó vallási törvények előírják járvány idején az egészségügyi hatóságok utasításainak betartását. A Siratófalat egyelőre nem zárják le ugyan a látogatók elől a Covid-19 okozta járvány idejére, de a jeruzsálemi szenthelyet fenntartó alapítvány kordonokkal kisebb szakaszokra fogja felosztani a fal előtti területet annak érdekében, hogy 100 embernél többen ne zsúfolódhassanak össze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp