A Siratófalat is fertőtlenítették a koronavírus-járvány miatt

A Siratófalnál elvégezték a peszach előtti nagytakarítást. Idén fertőtlenítésre is sor került a kövek közé bedugott cédulák eltávolítását követően.

A Siratófalat hagyományosan kétszer egy évben szabadítják meg a kövek közé bedugdosott cetliktől. Egyszer ros hásáná, egyszer pedig peszach előtt. A mostani nagytakarítás azonban annyiban eltért a megszokottól, hogy az odalátogató több ezer ember által összefogdosott köveket le is fertőtlenítették a koronavírus-járványra tekintettel.

This morning (Tuesday), the Western Wall stones, visited and touched by thousands of people from Israel and around the…

Közzétette: The Western Wall Heritage Foundation – 2020. március 31., kedd

A kövekből eltávolított cédulákat a takarítók gumikesztyűt viselve faládákba helyezték el. A cédulákat az Olajfák hegyén lévő temetőben fogják eltemetni. A Siratófalat kezelő alapítvány a Facebookon közzétett közleménye szerint ros hásáná óta csak az interneten keresztül érkezett 18 ezer üzenet, amiket az alapítvány munkatársai helyeztek el a kövek között.

A takarítási és a fertőtlenítési munkálatokat a Siratófal rabbija, Shmuel Rabinowitz felügyelte, aki a helyszínen imát is mondott a koronavírus-fertőzésben megbetegedettek mihamarabbi gyógyulásáért. A járvány terjedése miatt az izraeli főrabbik már március közepén arra kérték az embereket, hogy ne látogassák a Siratófalat.

Az izraeli főrabbik arra kérik a zsidókat, hogy ne látogassák a Siratófalat a járvány idején – Kibic Magazin

Lau és Yosef főrabbik szerint a zsidó vallási törvények előírják járvány idején az egészségügyi hatóságok utasításainak betartását. A Siratófalat egyelőre nem zárják le ugyan a látogatók elől a Covid-19 okozta járvány idejére, de a jeruzsálemi szenthelyet fenntartó alapítvány kordonokkal kisebb szakaszokra fogja felosztani a fal előtti területet annak érdekében, hogy 100 embernél többen ne zsúfolódhassanak össze.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp