Több száz fős gyászmenet borzolja a kedélyeket Izraelben

Bnei Brak városában 400 fő részvételével zajlott szombat éjjel egy ismert rabbi temetése. Eközben az ultraortodox zsidók körében kiemelkedően magas a koronavírussal fertőzöttek aránya.

Szombat éjjel kísérték utolsó útjára Bnei Brakban Cvi Senkar rabbit, a szélsőséges Jeruzsálemi Frakció nevű csoport vezetőjét. Az izraeli járványügyi szabályok szerint egy temetésen legfeljebb 20 ember vehet részt, megtartva egymást között a két méteres távolságot. Senkar rabbi temetésén a nyilvánosságra hozott videók szerint a feltételek közül egyiket sem sikerült betartaniuk a résztvevőknek.

A temetésen nagyjából 400-an vettek részt, a gyászmenet résztvevői pedig nem igazán törekedtek a megfelelő távolságtartás betartására. A járványügyi intézkedések tömeges megszegése ellenére a rendőrség egyáltalán nem avatkozott közbe.

Az eseményről közzétett felvételek nagy felháborodást váltottak ki. Gilad Erdan közbiztonságért felelős miniszter a temetésen megjelent tömeget nagyon súlyos és életeket veszélyeztető incidensnek minősítette. A szomszédos Ramat Gan lakosai pedig azzal fordultak a polgármesterükhöz, hogy kezdeményezze egy biztonsági fal felépítését, amely elválasztaná a városukat az ultraortodoxok által lakott településtől.

A rendőrség a kritikákra válaszul ma razziát tartott a szintén ultraortodoxok lakta jeruzsálemi Mea Saarim negyedben, ahol több csoportos imádkozást is felszámolt, többeket pedig megbírságoltak a járványügyi szabályok megszegése miatt. A rendőröket többször atrocitás érte, a helyi lakosok egy része szidalmazta, nácinak nevezte az előírásokat betartatni kirendelt rendfenntartókat. Egy alkalommal pedig a koronavírus-tesztet készíteni szándékozó mentősöket kövekkel dobálták meg. A rendőrség előállította a rendbontókat.

Az ultrartodox zsidóságra azért hárul nagy figyelem Izraelben és az Egyesült Államokban egyaránt, mert az általuk lakott településeken a lakosság arányához képest magasabb a fertőzöttek száma. Ez egyrészt adódik abból, hogy egyes csoportok, mint például a fentebb említett Jeruzsálem Frakció szándékosan bojkottálja a hatósági intézkedéseket. Valamint az ultraortodoxokat vezető rabbik csak akkor kezdtek el megelőző intézkedésekbe fogni, amikor a fertőzés már terjedni kezdett a közösségekben.

A járvány terjedését továbbá az is segíti, hogy az ultraortodoxok sűrűn lakott helyeken élnek, illetve a közösségüket általában jellemzi az információhiány. Utóbbira jó példa a nem haszid ultraortodoxok egyik vezető rabbijának a járványra adott reakciója. Chaim Kanievsky rabbi másfél hete még nem volt hajlandó bezáratni a felügyelete alá tartozó jesivákat és iskolákat, arra hivatkozva, hogy nem hallott semmiféle járványról. A napokban viszont már az egészségügyi minisztérium szabályainál is szigorúbb viselkedés betartására szólította fel követőit.

Az ultraortodoxok nem izgulják túl a koronavírus-járványt – Kibic Magazin

Nyüzsgő utcák, nyitva tartó zsinagógák, fullon működő jesivák, több száz résztvevővel megtartott esküvők. Izraelben az ultraortodoxok által lakott negyedekben nem állt meg az élet a Covid-19 járvány miatt. Izraelben egyre szigorúbb rendeletekkel próbálják megfékezni a koronavírus terjedését. Többek között bezártak az iskolák, korlátozásokat vezettek be arra vonatkozóan, hogy hány ember tartózkodhat együtt egyszerre, és arra kérnek mindenkit, ha lehet, ne menjenek el otthonról.

Kanievsky példáját mára már a legtöbb rabbi követte. Nem véletlenül. New Yorkban és környékén, valamint az izraeli ultraortodoxok által sűrűn lakott településéken nagyon megugrott a koronavírusos esetek száma. Több izraeli kórházban a fertőzéssel ápoltak 40-60 százaléka az ultraortodox közösségekből érkezett.

(N12, Ynet, Times of Israel, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp